EVROPSKI PARLAMENT OTVORENO UCENJUJE SRBIJU! EU: Ako hoćete pare, uvedite sankcije Rusiji 

Evropski parlament bi trebalo da usvoji rezoluciju kojom se predlaže ukidanje pristupnih fondova ukoliko Srbija ne uskladi spoljnu politiku s Evropskom unijom

Evropski parlament, prema svemu sudeći, usvojiće sutra na plenarnoj sednici rezoluciju kojom se predlaže ukidanje evropskih pristupnih fondova za Srbiju sve dok ne uvede sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini! 

Političko samoubistvo

Sankcije ništa ne bi rešile, ne bi zaustavile rat u Ukrajini, ne bi nanele štetu Rusiji, ali bi Srbija svakako time ugrozila sebi egzistenciju
Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije

Nacrt ove rezolucije, čiji je je autor hrvatski evroposlanik Tonino Picula, već je usvojio Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta, zbog čega se očekuje da će dokument biti izglasan i na plenarnoj sednici. Stručnjaci upozoravaju da je ova rezolucija, iako neće imati obavezujući karakter, jasan signal da Evropa sve otvorenije ucenjuje Srbiju da uvede sankcije Rusiji! 

Antisrpska politika 

Dubravka Filipovski, potpredsednica skupštinskog Odbora za evrointegracije, kaže da svaka rezolucija koja je usvojena u Evropskom parlamentu predstavlja deo konstantnih pritisaka na našu zemlju. 

– Ovo nije prva rezolucija koja nosi antisrpsko obeležje a da će, verovatno, biti usvojena u Evropskom parlamentu. Svaka rezolucija koja je potekla iz ove institucije, uključujući i ovu u najavi u vezi sa uvođenjem sankcija Rusiji i stavljanjem „katanca“ Srbiji na pristupne fondove EU, zapravo je vid pritisaka na našu zemlju – naglašava Filipovska.

Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije, ističe da naša zemlja nikada nije ni dobijala poklone od Evrope, već samo preteće poruke.

– Srbija nije naviknuta da dobija poklone iz Evropskog parlamenta, nego uglavnom zahteve i preteće poruke. Međutim, te odluke i rezolucije Evropskog parlamenta nemaju obavezujući karakter. Mora se voditi računa o tome da Zapad na sve moguće načine i preko svih svojih kanala dugo vremena, čak i pre početka ruske operacije u Ukrajini, nastoji da zabode klin u odnose Srbije i Rusije i da prekine strateške odnose, da spreči saradnju naše dve zemlje. Srbija ne sme pokleknuti i ne sme uvesti sankcije Rusiji! One ništa ne bi rešile, ne bi zaustavile rat ni dovele do mira u Ukrajini, ne bi nanele štetu Rusiji, ali bi Srbija svakako time ugrozila sebi egzistenciju – upozorava Jovanović.

Picula je ustaša

Perko Matović iz Centra za nacionalnu politiku ocenjuje da je poslanik Evropskog parlamenta Tonino Picula, koji je autor ove rezoluciju, „najobičniji ustaša presvučen u komunističku uniformu“.

– Tonino Picula je ustaša koji je presvučen u komunističku uniformu. Takođe, on je u Evropskom parlamentu član opozicione parlamentarne koalicije. Srpska napredna stranka je član Evropske narodne partije, koja je glavna i najjača koaliciona grupa u Evropskom parlamentu, te o našem položaju neće odlučivati osrednji hrvatski političar. Mislim da će srpska diplomatija uspeti da prevaziđe i ovaj izazov, kao što je uspela da prevaziđe i sve do sada – zaključuje Matović. 

Moj ugao

DARKO OBRADOVIĆ
CENTAR ZA STRATEŠKU ANALIZU
Apsolutno nije obavezujuća rezolucija Evropskog parlamenta, ali je snažan politički signal da mi, radi svog opstanka, moramo da se distanciramo od Rusije.

Picula: Prekinuti pregovore sa Srbijom

Tonino Picula, hrvatski evroparlamentarac i autor sporne rezolucije, još dok je pisao ovaj dokument, izjavio je da pregovori sa Srbijom o punopravnom članstvu u Evropskoj uniji ne bi trebalo da se nastave ukoliko se Beograd ne usaglasi s evropskom spoljnom politikom i ukoliko ne uvede sankcije Rusiji.

– Vučić će morati da reši problem i da odredi gde Srbija zapravo pripada. Ne bi trebalo da okrene leđa Zapadu, nego da mu se priključi – rekao je Picula.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare