DANAS počinje Mundijal! Šta nas sve čeka narednih mesec dana? I koje zabrane čekaju navijače u Kataru

Došao je i taj dan! Odbrojavanje je gotovo, danas u Dohi konačno startuje 22. Svetsko fudbalsko prvenstvo čiji je domaćin Katar, a koje će trajati do 18. decembra kada je na programu veliko finale.

Ovaj planetani šampionat je specifičan po tome što će biti prvi koji se održava u zimskom periodu, a biće otvoren duelom domaćina Katara i selekcije Ekvadora koji je zakazan za 17 časova. Uoči ovog susreta biće upriličena i svečana ceremonija otvaranja, koja će uveličati start Mundijala.

Prvog dana odigraće se samo jedna utakmica, u ponedeljak je na programu zaostali meč Grupe A između Senegala i Holandije, odnosno oba meča Grupe B. 

Od utorka, pa do kraja takmičenja po grupama igraće po četiri utakmice dnevno i to u u terminima od 11, 14, 17 i 20 časova po srednjeevropskom vremenu. 

Nokaut faza kreće 3. decembra, u terminima od 18 i 22 sata po lokalnom, odnosno 16 i 20 sati po srednjoevropskom vremenu, dok su polufinalni susreti zakazani za 13. i 14. decembar.

Finale je 18. decembra na stadionu Lusail, koji prima 80.000 gledalaca, od 18 sati po lokalnom, odnosno 16 sati po srednjoevropskom vremenu.

Titulu svetskog šampiona braniće reprezentacija Francuske, koja je u finalu prethodnog Mundijala u Rusiji savladala Hrvatsku rezultatom 4:2.

Među 32 najbolje selekcije planete ove godine će se naći i reprezentacija Srbije, koja takmičenje na Svetskom prvenstvu započinje u četvrtak, 24. novembra, kada će joj na otvaranju šampionata protivnik biti petostruki šampion planete – Brazil.

Orlovi će duel sa Kariokama odigrati u terminu od 20 časova na Lusail stadionu kapaciteta 80.000 gledalaca, dok će od 11 časova u okviru naše grupe biti odigran i susret između Kameruna i Švajcarske.

U drugom kolu selekciju Dragana Stojkovića Piksija očekuje duel sa Kamerunom, a ovaj susret je na programu 28. novembra od 11 časova na “Al Žanubu” koji prima 40.000 navijača.

To je i jedini meč koji će naš tim odigrati u prepodnevnom terminu, pošto će se u trećem kolu grupne faze sa Švajcarskom sastati kao i za Brazilom od 20 časova. Ovaj duel je na programu drugog dana decembra na stadionu “947” u Ras Abu Abuu, kapaciteta 40.000 sedećih mesta

GRUPA G

1. kolo – 24. novembar

Švajcarska – Kamerun 11.00

Brazil – Srbija 20.00

 2. kolo – 28. novembar

Kamerun – Srbija 11.00

Brazil – Švajcarska 17.00

3. kolo – 2. decembar

Srbija – Švajcarska 20.00

Kamerun – Brazil 20.00

Grupa u kojoj se nalazi Srbija ukršta se sa grupom H u kojoj se nalaze Portugal, Urugvaj, Južna Koreja i Gana, a rasplet u ovoj grupi saznaćemo istog dana kada i u našoj ali u nešto ranijem terminu (16 časova).

Pored mečeva naše selekcije čeka nas još pregršt uzbuđenja i zanimljivih utakmica.

Od momenta kada je Katar proglašen za domaćina najveće fudbalske smotre za 2022. godinu, ovaj šampionat je proglašen za najkontroverzniji u istoriji. 

Jedna od stvari koje se nikako neće dopasti navijačima je i zabrana konzumiranja alkoholnih pića na stadionima na kojoj domaćin ististira uprkos unosnim sponzorskim ugovorima koje je FIFA dobila upravo od proizvođača alkoholnih napitaka. 

Ovo pitanje poteglo se pred sam start Mundijala i mnogi su ostali u nedoumici da li će ispijanje po kojeg piva biti tretirano kao zločin.

Takođe, tu je još nekoliko stvari koje su striktno zabranjene, a koje bi trebali da znate ukoliko odlučite da se zaputite ka Kataru.

Svetsko prvenstvo u Kataru biće prvo koje se održava na Bliskom istoku, ujedno je prvi čiji je domaćin neka islamska zemlja.

Takođe, ovo je poslednji Mundijal u ovom formatu, jer će od sledećeg učestvovati 48, umesto 32 selekcije kao dosad.

1. Homoseksualizam   

U Kataru je homoseksualizam okatakterisan kao krivično delo i objavljeno je da će bilo kakvo razmenjivanje nežnosti između osoba istog pola biti sankcionisano. Iz ovog razloga, kapiten Engleske najavio je da će nositi traku u duginim bojama u znak podrške LGBT zajednici.

2. Dejtovi  

Ipak, ni strejt parovi neće biti potpuno slobodni. Naime, ukoliko nevenčani parovi budu uhvaćeni u javnom razmenjivanju nežnosti,  oni će biti procesuirani i privedeni pred lice pravde. Tako da, ukoliko poželite da poljubite voljenu osobu kada vaš favorit postigne gol – razmislite još jednom. Čak i ako se samo budete rukovali sa ženom iz Katara vrlo je moguće da ćete za to dobiti kaznu 


3. „Nepristojno“ oblačenje 

Tokom Mundijala, fanovi će morati da budu pokriveni od glave do pete, ili će rizikovati da budu izbačeni sa stadiona. Kratki šorcevi, duboki dekoltei, skidanje majice biće oštro sankcionisani. Dakle, ukoliko ne budete obučeni u skladu sa striktnim pravilima Ministarstva turizma, nećete moći da do kraja bodrite reprezentaciju za koju navijate 


4. Droga  

Posedovanje droge u Kataru najstrože je zabranjeno, a ukoliko tamo budete uhvaćeni sa marihuanom, metom ili kokainom, možete biti osuđeni čak i na smrtnu kaznu.

5. Lekovi    
 

Čak i neki medicinski prepisani lekovi nisu dozvoljeni u ovoj arapskoj zemlji. Pa tako, ukoliko sa sobom iz zdravstvenih razloga morate poneti neki antidepresiv,moraćete da imate i specijalan lekarski izveštaj ne stariji od šest meseci. U suprotnom ćete možda završiti i iza rešetaka.

6. Snimanje i fotografisanje 

Zbog snimanja i fotografisanja  u Kataru možete upasti u nevolju. Ne, nije u pitanju pravljenje selfija – ova zabrana odnosi se na novinare i kreatore sadržaja , koji će morati da imaju specijalnu vizu i dozvolu za slikanje i uzimanje intervjua. Inače bi mogli da budu sankcionisani.

Svetsko prvenstvo u Kataru biće prvo koje se održava na Bliskom istoku, ujedno je prvi čiji je domaćin neka islamska zemlja.

Takođe, ovo je poslednji Mundijal u ovom formatu, jer će od sledećeg učestvovati 48, umesto 32 selekcije kao dosad.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare