Danas je Međunarodni dan dečijih prava

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad decom obeležava se 19. Novembra, a 20. Novembra Međunarodni dan dečijih prava.

Život u nasilju utiče na dečije zdravlje, razvoj i obrazovanje.

Zlostavljanje dece je “svaki oblik telesnog odnosno emocionalnog zlostavljanja, seksualnog zlostavljanja, zanemarivanja ili nemarnog tretmana ili iskorišćavanje u komercijalne ili druge vidove eksploatacije, što rezultira stvarnom ili mogućom štetom po zdravlje, preživljavanje, razvoj ili dostojanstvo deteta, u kontekstu odnosa odgovornosti, poverenja ili moći.

Postoje mnogi razlozi i faktori koji dovode do pojave da odrasle osobe vrše neki oblik nasilja i zlostavljanja dece. Uobičajeno je da roditelji žele najbolje za svoju decu i da ne žele da ih povrede. Ipak, neki postaju zlostavljači svoje dece zbog frustracije, zbog nedostatka znanja o tome šta deca mogu da rade i razumeju u različitom uzrastu, a nekim roditeljima nedostaju veštine i strategije za disciplinu i odgovarajući način i reakcije na „teška ponašanja“ dece tokom odrastanja.

Smatra se da deca koja su izložena nasilju verovatno kasnije i sama postati zlostavljači, da će imati zdravstvene probleme, depresiju, nizak nivo samopoštovanja i probleme u školi.

Kada je vršnjačko nasilje u pitanju, u javnosti se često čuje o slučajevima zlostavljanja na društvenim mrežama, fizičkih napada i pretnji. Neretko, takvi slučajevi su vezani za škole.


UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare