ONESPOSOBLJENA SKORO POLOVINA ENERGETSKOG SISTEMA UKRAJINE: „Kijev se sprema za različite scenarije, uključujući POTPUNO GAŠENJE“

Nedavni talas ruskih raketnih i bespilotnih udara osakatio je skoro polovinu ukrajinskog energetskog sistema, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmigalj, prenosi BBC News.

Šteta nastaje kada temperature padnu ispod nule, a glavni grad Kijev doživljava prvi zimski sneg.

Jedan zvaničnik u Kijevu upozorio je da bi se grad mogao suočiti sa „potpunim gašenjem“ svoje električne mreže.

Predsednik Volodimir Zelenski je ranije rekao da je 10 miliona Ukrajinaca ostalo bez struje.

A u svom video obraćanju u petak uveče, Zelenski je rekao da „teška situacija sa snabdevanjem energijom i dalje postoji u ukupno 17 regiona i u glavnom gradu“, ali je dodao da je tokom dana bilo „značajno manje hitnih isključenja“ jer su se radnici energetske industrije utrkivali da obnove vlast.

„Nažalost, Rusija nastavlja da izvodi raketne udare na ukrajinsku civilnu i kritičnu infrastrukturu . Skoro polovina našeg energetskog sistema je onesposobljena“, rekao je premijer Denis Šmigalj na konferenciji za novinare u petak, prenosi Kurir.

Nikola Povoroznik, zamenik šefa kijevske administracije, rekao je da se grad „sprema za različite scenarije, uključujući potpuno gašenje„.

On nije rekao šta će se dogoditi u slučaju potpunog gašenja mreže, ali zvaničnici su rekli da ne razmišljaju o evakuaciji nijednog grada.

Ukrajinski nacionalni mrežni operater Ukrenergo objavio je na Telegramu: „Zemlja agresor je zvanično priznala da je njen cilj da uništi našu energetsku infrastrukturu i ostavi Ukrajince bez struje i toplote“.

Maksim Timčenko, generalni direktor najveće ukrajinske privatne energetske kompanije DTEK, rekao je za BBC da se „situacija pogoršava“.

„Nažalost, posle svakog napada imamo sve manje pouzdan i stabilan energetski sistem. To je realnost“, rekao je on.

Rusija je u četvrtak pogodila više energetskih postrojenja i civilnih zgrada manje od dva dana nakon jednog od najjačih bombardovanja do sada.

Ovo je nedavna ruska taktika nakon neuspeha na bojnom polju, a njen uticaj počinje da se oseća snažnije. Moskva kaže da su napadi odgovor na „nespremnost“ Kijeva da vodi mirovne pregovore.

Oni koji pate od nestanka struje uglavnom su u Kijevskoj, Odeskoj, Vinickoj i Ternopoljskoj oblasti.

Vlada je pozvala ljude da štede energiju smanjenjem upotrebe kućnih aparata kao što su rerne, mašine za pranje veša, električni čajnici i pegle.

U nedavno oslobođenom gradu Hersonu, zamenik šefa kancelarije Zelenskog objavio je fotografije ljudi koji koriste struju u za to predviđenim šatorima jer još uvek nema struje, dodajući da se vlada nada da će struja u gradu biti obnovljena „do kraja ove nedelje“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare