ANA BRNABIĆ ZA KINESKU NACIONALNU TELEVIZIJU: Pogledajte šta je sve rekla premijerka Srbije  

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić dala je intervju za kinsesku nacionalnu televiziju CTV. Intervju je urađen neposredno nakon što je Ana Brnabić po treći put postala predsednica vlade.

Brnabić je istakla da je čelično prijateljstvo dve zemlje učvršćeno ponajviše u doba pandemije korona virusa. Ona je u razgovoru za njih izjavila da veruje da će odnosi Srbije i NR Kine biti samo bolji i snažniji u godinama koje dolaze i ukazala da je zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću robna razmena sa tom zemljom uvećana 152 puta.

– Lekcija koju smo svi naučili u doba pandemije je povratak multilateralizmu, saradnji i zajedičkoj borbi svih zemalja sveta. Inicijativa pojas i put je odličan primer toga i nastavićemo da sarađujemo sa NR Kinom i u tom okviru – navela je ona.

Drugi pišu

Novinarka kineske državne televizije podsetila je da je predsednik Vučić više puta istakao da ima bezgranično poverenje u premijerku i da je on osoba koja je veoma popularna u Kini, pogotovo na kinesim društvenim mrežama.

– Znamo da je Aleksandar Vučić popularan u Kini i mi se time ponosimo. Raditi sa Aleksandrom Vučićem je čast, privilegija ali i velika odgovornost. On danonoćno radi za Srbiju i u potpunosti je posvećen napretku Srbije – kazala je Brnabić.

Ona je istakla da je Srbija, kao mala zemlja u srcu Evrope, pre Aleksandra Vučića bila vođena tako da udovoljava interesima drugih mnogo većih i moćnijih zemalja.

– To je najdragoceniji savet koji mi je dao, da moramo uvek i u svakom trenutku voditi računa o našim interesima, da nam Srbija bude na prvom mestu. I tako je od kada je on postao predsednik vlade, pa sve do danas dok je predsednik države u drugom mandatu – rekla je premijerka.

Na pitanje o čeličnom prijateljstvu Srbije i Kine, premijerka je rekla da često čuje kako to i nije najbolji način za put ka Evropskoj uniji ali da se više od 90 odsto kineskih investicija nalazi u Zapadnoj Evropi, u zemljama članicama EU.

Na pitanje kakva je zemlja bila Srbija kada je postala premijerka, a kakva je danas, Brnabić je rekla da je Srbija danas u mnogome drugačija zemlja.

– Zavidan razvoj. Kada sam stupila na dužnost predsednice vlade, godišnji izvoz IKT usluga bio je 375 miliona evra, dok ćemo ove godine nadmašiti 2,6 milijarde evra. Sada ćemo se usredsrediti na razvoj veštačke inteligencije, bioinženjeringa i biomedicine. Sigurno je da i u ovim oblastima planiramo jačanje saradnje sa NR Kinom – zaključila je Brnabić.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare