AMERIČKI DIPLOMATA SPUSTIO KURTIJA NA ZEMLJU! Aljbin pokušao da se pohvali, ali mu je stigla javana OPOMENA!

Jedan razgovor, dva političara i dva potpuno različita izveštaja izgovorenih reči. Baš to se desilo sa telefonskim konsultacijama Aljbina Kurtija i savetnika Stejt departmenta Dereka Šolea. Kurti je ovaj kontakt sa visokim zvaničnikom SAD hteo da prikaže u svoju korist, ali mu je ubrzo stigao hladan tuš jer je Šole jasno stavio do znanja da nije bio nimalo blagonaklon i da je premijeru tzv. Kosova očitao bukvicu sa sve listom zahteva koje bi trebalo da ispuni.

Domaća i međunarodna politička javnost sa neizvesnošću iščekuju 21. novembar, kada Priština namerava da počne sa naplaćivanjem kazni vlasnicima vozila registarskih tablica iz Srbije. To bi, kako su mnogi poznavaoci prilika ocenili, moglo da izazove eskalaciju na severu Kosova i Metohije.

Prethodnih dana Evropska unija i SAD šatl diplomatijom pokušavaju da nađu rešenje i odlože Kurtijevu odluku, zbog čega se i odigrao ovaj Kurti – Šole razgovor. Kurti se njime pohvalio na tviteru, ali je političkim frazama pokušao očigledno nimalo prijatan razgovor da prikaže kao „prijateljski“.

– Iskren i važan telefonski razgovor sa državnim podsekretarom Derekom Šoleom o neophodnosti potpune normalizacije sporazuma sa Srbijom usredsređen na međusobno priznavanje, sa fokusom na bezbednosnu situaciju na Kosovu zajedno sa vladavinom prava – napisao je na tviteru Kurti.

U tome, po svemu sudeći, nije uspeo. Ubrzo mu je stigao može se reći, javni šamar, jer je Šole na tviteru bez dlake na jeziku izdeklamovao koje je sve zahteve stavio pred Kurtija.

– Razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o izbegavanju dalje eskalacije: odložiti kazne za registarske tablice, držati otvorena vrata za povratak kosovskih Srba u institucije i fokusirati se na normalizaciju Dijalog sa Srbijom = najbolji put za unapređenje evropskih i evroatlantskih integracija Kosova – napisao je Šole.

Vlada u Prištini donela je 28. oktobra odluku da od 1. do 21. novembra za Srbe koji nisu preregistrovali svoja vozila na RKS tablice bude izrečena opomena, dok će izricanje kazni važiti do 21. januara, kada se definitivno poništavaju „stare“ registracije.

Na to su reagovali Srbi sa severa KiM izlaskom iz kosovskih institucija.Tehnički pregovarači su u Briselu prethodnih dana pokušavali da dođu do kompromisa ali im nije uspelo, nakon čega su u „prestonicu“ EU pozvani predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti. Njih dvojica bi sutra trebalo da se sastanu u Briselu, ali još nije poznato kada.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare