UDARNA VEST! PROSVETARI IZ CELE SRBIJE IZLAZE NA ULICE 1. DECEMBRA! Sindikati: Ne možemo više da trpimo teror nasilne dece!

Prosvetni radnici iz cele Srbije 1. decembra izlaze na ulice da iskažu revolt i nezadovoljstvo zbog nasilja koje trpe od strane učenika, saznaje Kurir!

Ovih dana smo svedoci nasilja na profesorima. Javnost je zgrožena dešavanjem u Tehničkoj školi u Trsteniku gde su učenici izmakli stolicu profesorki i smejali joj se kada je pala, ali i slučajem profesora jedne srednje škole u Kragujevcu kojeg su đaci navukli lažnim profilom na Instagramu da pomisli da se dopisuje sa ženskom osobom, pa su posle fotografiju na kojoj je samo u boksericama delili po školi i podsmevali se njegovom fizičkom izgledu u vajber grupi u kojoj je i on kao njihov razredni starešina.

Prosvetari skreću pažnju da ovo nisu usamljeni slučajevi te da je u srpskim školama pored sve češćeg vršnjačkog nasilja evidentno i nasilje nad prosvetnim kadrom.

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije otkrila je za Kurir da se razmatra ideja o štrajku, te da se nada da će zaposleni u obrazovanju izaći na ulice 1. decembra!

– Bićemo u potpunoj obustavi rada 1. decembra, a pre toga ću insistirati na tome da se jedan čas bar posveti nasilju u školama. Pozvali smo i ostale sindikate da nam se pridruže u ovoj akciji. Verujem da će odluka biti doneta. Mislim da je bolje da to bude masovno, pa makar i sačekali da to lepo pripremimo.Ideja je da u celoj Srbiji izađemo na ulice i da na trgovima napravimo proteste i da iskažemo revolt zbog položaja nastavnog kadra – navela je Jankovićeva za Kurir.

Ona je dodala da imaju samo jedan zahtev, a to je da svi zaposleni u obrazovanju dobiju status službenog lica i da se jedino tako deca nasilnici mogu zaustaviti:

– U ponedeljak imamo sastanak sa ministrom prosvete Brankom Ružićem i tada ću ga zvanično obavestiti o tome.Ovo o čemu pričamo nije se uradilo odmah nakon incidenta u Trsteniku, jer postoje zakonske odredbe koje se moraju ispoštovati.

Milorad Antić

Sramota što kolege iz Trstenika nisu obustavile rad

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola kaže da je sramota što kolege iz Tehničke škole u Trsteniku nisu obustavile nastavu:

 To je velika bruka da ne podrže kolegu. Nije dovoljno da se nakon ovakvog incidenta koji je doživela profesorka u Trsteniku ona samo potapše po ramenu. Svakako i Forum razmatra jednu mirnu šetnju u narednom periodu kako bi se skrenula pažnja na težak položaj prosvetnih radnika.

Srđan Slović iz GSPRS Nezavisnost kažeda je danas njihov sindikalni ogranak u Nišu pristupio obustavi rada.

– Ovih problema ima često, slučaj profesorke iz Trstenika nije usamljen, neophodno je da se nešto uradi. U ponedeljak će biti održan sastanak svih prosvetnih sindikata i razmatraće se ideja o masovnijm okupljanju prosvetara i izlasku na ulice, a kako bi pružili podršku kolegama koje trpe nasilje od strane učenika. Tu odluku moramo zajednički doneti. Nakon sastanka u ponedeljak znaće se dalji koraci – naveo je Slović.

On je dodao da će se tražiti i sistemska rešenja, odnosno da se pojača odgovornost učenika i roditelja kada je reč o nasilju nad kadrom koji radi u školama.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare