ERDOGAN ZAHVALIO PUTINU: Prehrambeni sporazum o Crnomorskom koridoru produžen na 120 dana

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da su učesnici „prehrambenog sporazuma“ doneli odluku da produže mehanizam na još 120 dana, prenosi Sputnjik.

„Nakon četvorostranih pregovora koji su održani u Turskoj, sporazum o Crnomorskom koridoru produžen je na 120 dana, počevši od 19. novembra 2022. godine, u skladu sa odlukom koju su donele Turska, UN, Rusija i Ukrajina“, saopštio je Erdogan na Tviteru.

Istovremeno je zahvalio Putinu na doprinosu koji je dao da se prehrambeni sporazum produži.

Turski lider je saopštio da je za četiri meseca, koliko je koridor za izvoz žita bio otvoren, njime prošlo oko 500 brodova sa više od 11 miliona tona tona žita, prenosi Kurir.

Kako je saopštio izvor Sputnjika iz Istanbula, još uvek nije doneta odluka o izvozu ruskih poljoprivrednih proizvoda i mineralnog đubriva na svetsko tržište.

„Pregovori su u toku“, precizirao je on.

Predstavnik Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu nešto ranije potvrdio je Sputnjiku da je prehrambeni sporazum automatski produžen pod istim uslovima.

Prethodno je ministar infrastrukture Ukrajine Aleksandar Kubrjakov izjavio da je inicijativa za bezbedan transport prehrambenih proizvoda putem Azovskom mora produžena za 120 dana. Kako je dodao, garanti za sprovođenje inicijative ostali su Ujedinjene nacije i Turska.

Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula u Istanbulu, a ističe 19. novembra. Paket dokumenata predviđa ukidanje ograničenja izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.

UDARNA VEST.rs

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare