ERDOGAN I NETANJAHU NASTAVLJAJU DA POBOLJŠAVAJU ODNOSE DVE ZEMLJE: Kreće NOVA ERA Turske i Izraela

Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, i mandatar za sastav nove vlade Izraela, Benjamin Netanjahu, najavili su danas da će nastaviti da poboljšavaju odnose svoje dve zemlje.

Kako navodi Netanjahuov kabinet, Erdogan i Netanjahu su se dogovorili da saradjuju i „pokrenu novu eru u odnosima“ u vreme kada bivši i, kako se očekuje, budući premijer Izraela, nastoji da obrazuje vladu posle parlamentarnih izbora 1. novembra.

Erdoganov kabinet je saopštio da je telefonski razgovor inicirao Netanjahu da bio izjavio saučešće posle nedavne smrtonosne eksplozije u Istanbulu.

U saopštenju Erdoganovog kabineta se ocenjuje da su Turska i Izrael već ušli u novu eru odnosa što se smatra, kako izgleda, zaslugom odlazećeg izraelskog rukovodstva.

Odnosi bivših saveznika Izraela i Turske su zahladneli u vreme kada je Netanjahu bio premijer, a sada se očekuje da se on ponovo vrati na vlast i to na čelu najviše desničarske vlade u istoriji jevrejske države.

Odlazeći premijer Izraela Jair Lapid sastao se s Erdoganom u Nujorku u septembru što je bio prvi susret lidera dve zemlje posle 14 godina.

Erdoganovi odnosi s Izraelom dok je Netanjahu bio premijer bili su izrazito hladni zbog izraelskih ratova protiv islamskog ekstremističkog Hamasa, vladajućeg u Gazi i upada izraelskih komandosa na turski brod koji je 2010. godine nosio pomoć toj palestinskoj teritoriji pod izraelskom blokadom.

Erdogan je pokazao spremnost da pobljša odnose kada je Netanjahu smenjen 2021, posle 12 godina uzastopno na funkciji premijera, a današnji razgovor pokazuje da ti odnosi mogu dalje da se poboljšavaju i sa Netanjahuom na čelu Izraela.

Dok su odnosi bili napeti, Erdogan je kritikovao izraelsku politiku prema Palestincima, a Izrael dobre odnose Turske sa Hamasom.

Nekada bliski saveznici povukli su svoje ambasadore 2010. godine pošto je u upadu na turski brod ubijeno devet turskih aktivista.

Pošto je u martu predsednik Izraela Isak Hercog posetio Tursku, dogovoreno je da se ponovo razmene ambasadori dveju zemalja koje imaju razne zajedničke strateške interese, uključujući suprotstavljanje Iranu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare