PUTIN GUBI POVERENJE U KADIROVA? Jednim potezom ruskog predsednika umanjena neograničena moć lidera Čečenije

Ruski predsednik Vladimir Putin gubi poverenje u šefa Čečenije Ramzana Kadirova, prvenstveno zbog činjenice da je Kadirovo medijsko prisustvo u poslednje vreme sve jače, a on se sve više približava glavnom regrutu PMC „Vagner” Jevgeniju Prigožinu, navodi ukrajinski sajt Obozrevatel.

Da poverenje u Kadirova pada, govori i prilično značajno imenovanje novog tužioca Čečenije. Ovim imenovanjem, Putin je efektivno umanjio gotovo neograničenu moć Kadirova u Čečeniji. O tome na Fejsbuku piše Anzor Mashadov, vođa čečenske dijaspore u Norveškoj .

Prema njegovim rečima, Arsan Adajev, koji radi u tužilaštvu od 2003. godine, Putinovim ukazom je 7. novembra postavljen na mesto novog tužioca Čečenije. Mashadov ne isključuje da bi Adajev mogao biti osoba iz FSB-a.

Značaj ovog imenovanja leži u činjenici da je 10 godina funkciju tužioca Čečenske Republike obavljao Kadirovljev bliski saradnik Šarpudi Abdul-Kadirov, koji je obezbedio funkcionisanje Kadirovljevog režima.

„Njegova ishitrena promena je veoma simbolična, jer je imenovanje Abdul-Kadirova bio veliki događaj u to vreme. Pre njega ovu funkciju nikada nije obavljao Čečen Shodno tome, to što je smenjen sa funkcije znači značajno ograničenje moć Kadirova u ovoj oblasti“, razmišlja Mashadov.

Podsetimo, ruski biznismen Jevgenij Prigožin i šef Čečenije Ramzan Kadirov stvorili su svoje „vojske“ za suzbijanje unutrašnjih nereda u Rusiji. Međutim, Kremlj je to smatrao korisnim u ratu protiv Ukrajine.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare