„IDENTIFIKOVALI SMO RAKETU“ Amerika i Rusija se složile: Projektil koji je ubio dvoje u Poljskoj je došao od ukrajinskog PVO

Čini se da su se SAD i Rusija nezavisno složile da je projektil koji je pogodio poljsko selo u utorak, ubivši dvoje ljudi, bio deo ukrajinske protivvazdušne odbrane koja je pokušavala da se odbrani od ruskog raketnog napada na Ukrajinu.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da u utorak nije gađalo nigde u krugu od 35 km od ukrajinsko-poljske granice. U saopštenju koje je preneo Tass ministarstvo je navelo: „Izjave raznih ukrajinskih izvora i stranih zvaničnika o navodnom padu „ruskih projektila“ u selo Przevodov namerna su provokacija sa ciljem eskalacije situacije“.

Rusko ministarstvo je tvrdilo da je na fotografijama identifikovalo olupinu kao ukrajinski S-300.

U drugom slučaju, američki predsednik Džo Bajden – koji je ranije sugerisao da je ideja da je projektil došao iz Rusije malo verovatna – rekao je saveznicima u NATO-u da je projektil deo ukrajinske protivvazdušne odbrane, prema izvoru iz NATO-a koji je razgovarao za Rojters.

S-300 je sistem ruske proizvodnje, zbog čega su prvi izveštaji ukazivali na to da je projektil doleteo iz Rusije, ali ga koristi i Ukrajina.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare