10 TAČAKA VOLODIMIRA ZELENSKOG: Ovo su uslovi ukrajinskog predsednika za prekid rata s Rusijom! Nikakvog Minsk 3 neće biti

Uveren sam da je sada vreme kada se ruski razorni rat mora i može zaustaviti, poručio je svetskim liderima predsednik Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predstavio je svoj plan od deset tačaka za prekid rata i mir s Rusijom! Zelenski je poručio i da neće biti takozvanog Minska 3 za okončanje sukoba.

Predsednik Ukrajine je pozvao lidere Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju (G20) da prevaziđu podele kako bi se okončao rat.

Garancije za mir

To je prvi samit koji će biti održan gotovo devet meseci od početka ruske invazije na Ukrajinu koja je izazvala teške ekonomske posledice po celu planetu i to uz pretnju upotrebe nuklearnog oružja. Zelenski, koji se vratio iz Hersona, grada na jugu Ukrajine koji je vraćen pod kontrolu ukrajinskih snaga nakon povlačenja ruskih vojnika, bio je jedan od prvih koji se putem video-linka obratio liderima na samitu.

– Uveren sam da je sada vreme kada se ruski razorni rat mora i može zaustaviti. Postoji ukrajinska formula mira. Mir za Ukrajinu, Evropu i svet. A postoji i niz rešenja koja se mogu implementirati kako bi se stvarno garantovao mir. Učestvovanjem na samitu predstavio sam predloge ovakvih odluka – konkretne i iskrene. Ukrajina nudi vodećim zemljama sveta da budu sukreatori mira s nama – poručio je Zelenski, prenosi Kurir.

On je svoj plan objavio na Fejsbuku nakon obraćanja liderima na Baliju. Na govor Zelenskog reagovao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, koji je rekao da izjava ukrajinskog predsednika da neće biti sporazuma Minsk 3 kako bi se zaustavile borbe u Ukrajini pokazuje da Kijev nije zainteresovan za mirovne pregovore s Moskvom.

Na pitanje da li ta izjava Zelenskog potvrđuje da Kijev nije voljan da pregovara s Rusijom, Peskov je odgovorio:

– Apsolutno!

Raspad Rusije

Oglasio se i Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog lidera, koji je rekao da Rusija mora da prođe kroz „političku transformaciju“ i „ne može da nastavi da postoji u sadašnjem obliku“. Iako rat u Ukrajini nije zvanično na dnevnom redu samita, to pitanje dominira na skupu. Domaćin skupa, predsednik Indonezije Džoko Vidodo otvorio je samit pozivajući na okončanje rata u Ukrajini.

Mirovni plan

1. Nuklearna sigurnost Ukrajine

2. Osiguranje hrane

3. Energetska sigurnost

4. Oslobađanje zarobljenika i deportovanih

5. Poštovanje Povelje UN

6. Povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine

7. Suđenje za ratne zločine

8. Zaštita prirodne okoline, ekocid

9. Prevencija eskalacije sukoba u budućnosti

10. Potvrda završetka neprijateljstava

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare