ZELENSKI: Herson je prekretnica u sukobu sa Moskvom, kao što je iskrcavanje u Normandiji prekretnica Drugog svetskog rata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je potiskivanje ruskih snaga iz Hersona, na jugu Ukrajine, proglasio za prekretnicu sukoba sa Moskvom, kao što je savezničko iskrcavanje u Normandiji 1944. godine bilo prekretnica Drugog svetskog rata na putu ka pobedi, piše Kurir.

Obraćajući se posredstvom video linka učesnicima samita 20 najrazvijenijih zemalja sveta na Baliju, Zelenski je izjavio da oslobađanje Hersona posle osmomesečne ruske okupacije „podseća na mnoge bitke iz prošlosti koje su postale prekretnica ratova“.

Zelenski je zatražio formiranje posebog tribunala radi suđenja ruskim vojnim i političkim rukovodiocima zbog agresije na Ukrajinu, kao i stvaranje međunarodnog mehanizma čiji bi cilj bio isplata odštete Kijevu za ljudske žrtve i razaranja tokom rata.

Svuda gde smo oslobodili našu zemlju vidimo da Rusija za sobom ostavlja sobe za mučenje i masovne grobnice. Koliko je još masovnih grobnica na teritoriji koja je i dalje pod kontrolom Rusije, rekao je Zelenski, javlja AP.


UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare