PETKOVIĆ: Kurti pred očima međunarodne zajednice otvoreno najavio da želi sukobe na severu KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković saopštio je da je „predstavnik privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti danas pred očima čitave međunarodne zajednice otvoreno najavio da želi sukobe na severu KiM i da planira da povuče nove poteze u cilju eskalacije situacije u četiri srpske opštine“.

„Piroman Kurti to radi brutalno gazeći sve sporazume iz Brisela, uz poruku da nema nameru da formira ZSO. U trenutku kada i međunarodna zajednica nikada glasnije traži formiranje Zajednice srpskih opština, Kurti još ubedljivije saopštava da ga ta ključna obaveza Prištine ne interesuje. Kurtiju bi bolje bilo da hitno krene sa fomiranjem ZSO i poštovanjem dogovora, nego što žuri sa jednostranom odlukom o raspisivanju vanrednih izbora u četiri opštine na severu KiM i što preti popunjavanjem policijskih mesta severno od Ibra“, navodi se u saopštenju Petkovića.

Ovakvo ponašanje Aljbina Kurtija, kako se dodaje, njegov je novi atak na četiri opštine na severu, koje sistematski pokušava da destabilizuje jednostranim i protivpravnim potezima. To, kaže Petković, podjednako dobro znaju i Kurti, ali i njegovi mentori.

„Ni po jednom jedinom slovu sporazuma Kurti nema pravo da policijska mesta na severu KiM popunjava albanskim policajcima, niti da donosi jednostrane odluke o vanrednim izborima u opštinama na severu gde Srbi čine 95 odsto stanovništva, koji neće više da trpe jaram i zulum Aljbina Kurtija. Uzaludno je njegovo manipulisanje činjenicama i brojevima, jer niti Srbi hoće Kurtijeve tablice, niti hoće njegove nametnute izbore, niti hoće albanske policajce sa juga, koji nemaju šta da traže na severu Kosova i Metohije“, poručio je Petković.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare