NACIONALIZACIJA: Nemačka i Poljska preuzele kontrolu nad delovima Gasproma na svojoj teritoriji

Nemačka država objavila je danas da nacionalizuje nemačku filijalu ruskog Gasproma da bi spasila prezaduženu kompaniju kojom upravlja od aprila od bankrota.

Gasprom će takodje izgubiti deo kontrole u drugoj strateškoj infrastrukturi za snabdevanje gasom u Evropi, u gasovodu Jamal – Evropa čiji veliki deo prolazi preko Poljske.

Poljska je objavila danas da stavlja pod državnu kontrolu ruski udeo u kompaniji Europol Gaz, koji upravlja gasovodom Jamal na poljskoj teritoriji.

Odluka koju je Poljska danas donela potrebna je za dobro funkcionisanje Europol Gasa, da bi se izbegla paraliza odlučivanja u toj firmi i osigurala bezbednost kritične infrastrukture namenjene transportu gasa, rekao je poljski ministar za razvoj Maldegem Bida u saopštenju. Gasprom je imao 48 odsto vlasništva te kompanije, a poljska država 52 odsto.

U oba slučaja cilj ovih državnih intervencija je da se garantuje bezbednost snabdevanja gasom u kontekstu energetskog natezanja izmedju Moskve i Zapada od početka ruske invazije u Ukrajini.

Berlin tako nacionalizuje drugi put za nekoliko meseci vodeću energetsku grupu, pošto je već spasla nemačku firmu Uniper, pogodjenu prekidima dotoka ruskog gasa.

Nemačka filijala Gasproma, preimenovana u SEFE, ključna je kompanija za snabdevanje Nemačke energijom, navelo je ministarstvo ekonomije.

Medju njenim klijentima su gradske javne službe i ona ima udeo od oko 20 odsto u nemačkom tržištu. Grupa takodje ima brojne infrastrukture za transport i skladištenje gasa, medju kojima i najveći rezervoar u Evropi koji se nalazi u Rehdenu, na severozapadu zemlje.

Gasprom, jedini akcionar Gasproma Germanija, objavio je 1. aprila da je povukao svoju aktivu iz te filijale.

Berlin je hteo da izbegne da firma padne u neprijateljske ruke što bi moglo da dovede do njene likvidacije, i proletos je preuzeo kontrolu nad kompanijom.

Prema izvodu datiranom krajem avgusta SEFE je imao milijardu evra svog kapitala i tri milijarde evra duga, što znači da je u situaciji prezaduženosti.

„Komercijalni partneri i banke suspendovali su poslovne odnose sa tom kompanijom ili su nevoljni da sklope nove“, navelo je nemačko ministarstvo ekonomije.

Berlin će mere za oporavak nacionalizovane kompanije finansirati iz plana podrške od 200 milijardi evra, usvojen početkom oktobra radi zaštite privrede u energetskoj krizi, koji je kritikovalo više evropskih zemalja.

Jako zavisna od ruskog gasa pre početka invazije u Ukrajini Nemačka je bila primorana da nadje alternative za taj uvoz, što je dovelo do skoka njenih troškova za energente.

Kao što je Gasprom u septembru prestao da isporučuje Nemačkoj gas preko gasovoda Severni tok, on je potpuno suspendovao isporuke gasa Poljskoj u okviru ugovora Jamal.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare