EU PROŠIRILA SANKCIJE ZA HEMIJSKO ORUŽJE: Na spisku fizička lica i organizacije iz Rusije i Sirije

EVROPSKA unija proširila je personalne sankcije za širenje i primenu hemijskog oružja, dodavši na spisak deset fizičkih lica, uključujući i osam građana Rusije, i jednu sirijsku organizaciju, sledi iz dokumenta objavljenom u službenom glasniku EU.

– Na novom spisku je 10 fizičkih lica i jedna organizacija koji su povezani sa trovanjem Alekseja Navaljnog nervnim agensom tipa ‘Novičok’ 20. avgusta 2020. i proizvodnjom sistema za isporuku hemijskog oružja u Siriji – navodi se u dokumentu.

Prema tvrdnjama Evropske unije, građani Rusije navedeni na spisku su agenti Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB) i ruski stručnjaci u oblasti hemijskog oružja. Na spiskovima su i dva državljanina Kanade sirijskog porekla i njihova komercijalna organizacija „Nazier Houranieh & Sons“, koja je navodno umešana u isporuke materijala koji se koristi za isporuku hemijskog oružja sirijskom naučno-istraživačkom centru.

Na spisku sankcija za hemijsko oružje sada se nalazi 25 fizičkih lica (sedam povezanih sa sirijskim vlastima, četvoro se smatraju umešanima u upotrebu otrovne supstance protiv Sergeja i Julije Skripalj 2018. godine, a ostali se u EU smatraju povezanim sa incidentom sa Aleksejem Navaljnim) i tri organizacije (dve sirijske i ruske).

Savet EU je 13. oktobra produžio na godinu dana, do 16. oktobra 2023, personalne sankcije za „širenje i upotrebu hemijskog oružja“. Sankcije predviđaju zamrzavanje imovine u EU, kao i zabranu ulaska u EU. Evropljanima je zabranjeno da predaju bilo kakvu imovinu na one koji se nalaze na listi sankcija.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare