NAJSPEKTAKULARNIJA PLJAČKA U VELIKOJ JUGOSLAVIJI: Uz pomoć BMW-a, usred Knez Mihailove opljačlali zlataru, sve osmislio Crni Gavra

Filmska pljačka odigrala se u centru Beograda pre skoro pola veka. Sve je osmislio i akciju vodio Crni Gavra, a mnogo decenija kasnije isti model počeli su da koriste „Pink panteri“.

Pljačka koja se ne zaboravlja dogodila se u noći između 17. i 18. jula 1973. godine. Dimitrije Gavrilović poznatiji kao Crni Gavra i njegov prijatelj Ratko Vujičić ukrali su u Novom Sadu automobil BMW, vlasništvo arhitekte Miroslava Krstonošića, a potom su se njime odvezli u Beograd, piše Kurir.

Ispred juvelirnice “Fontana” u Knez Mihajlovoj ulici, Gavra je turirao ukradeni BMW da bi stvorio buku, a Ratko Vujičić i Zoran Granić razbili su izlog i vrata sekirom, te ušli u zlataru, odakle su odneli većinu nakita, skupocenih satova i drugih vrednih predmeta od plemenitih metala.

Nakon uspešne pljačke, lopovi su pobegli u Sremsku Kamenicu, gde su ostavili ukradeni automobil, a drugim se odvezli do Novog Sada.

Priča o filmskoj krađi nakita postala je poznata tadašnjoj narodnoj miliciji tek nakon hapšenja Dimitrija Gavrilovića 1977. godine.

Dimitrije Gavrilović je 1978. godine osuđen na smrt streljanjem, zbog ubistva dva narodna milicajca Dušana Popovića i Ćetka Mijatovića, tokom pljačke trafike u Novom Sadu. Ovaj slučaj i danas je prekriven velom tajne, a Gavra je za ubistvo optuživao saučenika Pavla Savina Paju.

Pljačka Gavrine ekipe je svakako bila najspektakularnija u Jugoslaviji.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare