RUSIJA I SAD PREGOVARAJU O KRAJU RATA? Svima je dojadio sukob u Ukrajini, hoće da ga okončaju pre zime

Moskva i Vašington vode tajne razgovore o primirju između Kijeva i Moskve, a rusko povlačenje iz Hersona bilo je deo dogovora. Pregovore vodi savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Salivan, koji je iznenada posetio Kijev i tražio od Zelenskog da započne razgovore s Putinom

Rusi i Amerikanci izgleda žele da okončaju rat u Ukrajini. Prema pisanju američkih medija, dve velike sile tajno pregovaraju o završetku ukrajinskog konflikta, a rusko povlačenje iz Hersona deo je njihovog dogovora. 

O tome svedoči i prošlonedeljna iznenadna poseta Kijevu savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džejka Salivena, koji je tražio od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da pristane na pregovore sa Moskvom.

Primirje na zimu?

Američki mediji, među kojima „Vol strit džurnal“, „Vašington post“ i NBC, objavili su da Moskva i Vašington uveliko vode razgovore o postizanju primirja u Ukrajini kako bi izbegli dalju eskalaciju nasilja i prelivanje konflikta na druge zemlje. Pozivajući se na neimenovane izvore iz administracije predsednika SAD Džoa Bajdena, oni pišu da je Salivan u kontaktu sa Jurijem Ušakovim, savetnikom za spoljnu politiku ruskog lidera Vladimira Putina, i šefom ruskog saveta bezbednosti Nikolajem Patruševim.

Erdogan medijator

Medijator razgovora između Kijeva i Moskve mogao bi da bude turski predsednik Redžep Tajip ErdoganIzvori iz Vašingtona

– Džejk Salivan je zbog toga iznenada, 4. novembra, otišao u Kijev, gde je Zelenskog pokušao da nagovori na pregovore o kraju rata. Salivan je ispitao teren za pregovore, za koje bismo voleli da se dogode što pre – kazali su ti izvori. 

Oni su otkrili da je Salivan rekao Zelenskom da bi Ukrajina imala više prednosti ukoliko bi objavila da je spremna za pregovore sa Moskvom.

 Iako Salivan ni na šta nije primoravao Zelenskog, rekao mu je da bi za Zapad bilo lakše da nastavi da mu pruža podršku ukoliko on prikaže da je voljan za diplomatsko okončanje sukoba – kazao je taj izvor, dodavši da je nakon Salivanove posete, u utorak, Zelenski javno rekao da je rad da započne pregovore i da ih nikad nije odbijao.

Kremlj neće da komentariše

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je da komentariše pisanje američkih medija o pregovorima o okončanju rata u Ukrajini.

– Nemam šta da kažem o tome. Ponavljam, postoje neki istiniti izveštaji, ali u većini slučajeva izveštaji su zasnovani na spekulacijama – izjavio je Peskov.

Mediji u SAD navode da Vašington misli da ni Moskva ni Kijev ne mogu da postignu svoje ciljeve, te da bi zima bila dobar termin za razgovore.

 Medijator tih razgovora mogao bi da bude turski predsednik Redžep Tajip Erdogan – izjavili su izvori iz Vašingtona.

Prema njihovim rečima, povlačenje ruskih snaga iz Hersona (pročitajte tekst sa strane) bilo je dogovor u sklopu pregovora Moskve i Vašingtona.

– Rusija uopšte nije bila ugrožena ukrajinskom ofanzivom na Herson. Dogovor je zapravo bio da Rusi zadrže kopneni koridor do Krima u Hersonskoj oblasti, a da zauzvrat napuste levu obalu Dnjepra i grad Herson – kazali su ti izvori.

Ništa na brzinu

Zapadni mediji pišu da i lideri drugih NATO država nezvanično razgovaraju o mogućim uslovima za kraj rata u Ukrajini. Tu su, međutim, mišljenja podeljena. Pojedine države misle da bi rat trebalo da traje dok Rusija ne kapitulira, dok francuski predsednik Emanuel Makron već dugo zagovara pregovore između Moskve i Kijeva. S druge strane, Nemačka se javno ne izjašnjava o tome, ali je zapravo najzainteresovanija država u Evropi za okončanje ukrajinskog sukoba.

– Raste pritisak na Zelenskog, koji je doneo zakon o tome da nema pregovora sa Rusijom dok je Putin na njenom čelu, da ipak krene u pregovore. Zapadni lideri ga stalno podsećaju da zamor od Ukrajine raste, te da i on dobro zna da bi bez strane pomoći rat bio odavno gotov – u korist Rusije. Zato bi i za njega primirje u ovom trenutku bilo spas – piše američka štampa.

Kako mediji u SAD dodaju, niko ne očekuje da bi neka vrsta dogovora mogla da usledi brzo.

– Zelenskom je potreban neki uspeh na terenu da u pregovore ne bi ušao kao poražena strana, a Putinu su potrebne ozbiljne pisane garancije da bi postigao ciljeve zbog kojih je ušao u rat – zaključuju američki mediji. 

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare