„ISKORISTITE TRENUTAK“ Raskol u američkom vrhu zbog Ukrajine, mnogi traže jači pritisak na Zelenskog: „Postigao je vojno šta je mogao, vreme je za PREGOVORE“

Na najvišim nivoima vlade Sjedinjenih Država pojavilo se neslaganje oko toga da li treba pritisnuti Ukrajinu da traži diplomatski prekid rata sa Rusijom, pri čemu je američki najviši general pozvao na pregovore, dok drugi savetnici predsednika Džoa Bajdena tvrde da je za to prerano.

General Mark A. Mili, predsedavajući Združenog generalštaba, na internim sastancima je izneo dokaze da su Ukrajinci postigli otprilike onoliko koliko su razumno mogli da očekuju na bojnom polju pre nego što nastupi zima i zato bi trebalo da pokušaju da zacementiraju njihove dobitke za pregovaračkim stolom, prema zvaničnicima obaveštenim o diskusijama.

Međutim, drugi visoki zvaničnici su se odupirali toj ideji, tvrdeći da nijedna strana nije spremna da pregovara i da bi bilo kakva pauza u borbama samo dala šansu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da se pregrupiše. Iako savetnici Bajdena veruju da će rat verovatno biti rešen pregovorima na kraju, zvaničnici su rekli da su zaključili da trenutak nije sazreo i da Amerika ne treba da vrši pritisak na Ukrajince da se povuku dok su u zamahu.

Debata, koju su zvaničnici opisali za „Njujork Tajms“ pod uslovom anonimnosti, procurela je u javnost poslednjih dana pošto je general Mili javno nagovestio njegov privatni savet Ukrajincima.

– Iskoristite trenutak – rekao je on u govoru u Njujorku u sredu.

On to je elaborirao u intervjuu za CNBC u četvrtak.

– Videli smo kako se ukrajinska vojska bori protiv ruske do zastoja. Sada, ne zna se sa sigurnošću šta budućnost nosi, ali mislim da ovde postoje mogućnosti za neka diplomatska rešenja – rekao je on.

Bela kuća se, međutim, ogradila od svake percepcije da gura ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog ka ustupanju teritorije ruskim osvajačima, čak i dok Moskva povlači snage iz strateškog grada Hersona.

– Sjedinjene Države ne vrše pritisak na Ukrajinu. Ne insistiramo. Ono što mi radimo je da se konsultujemo kao partneri i pokazujemo našu podršku ne samo kroz javne izjave ili moralnu podršku, već kroz opipljivu, fizičku podršku vrste vojne pomoći – rekao je novinarima u četvrtak Džejk Salivan, predsednikov savetnik za nacionalnu bezbednost.

Zaista, Pentagon je u četvrtak objavio da šalje još 400 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini. Među oružjem koje se isporučuje biće prvi mobilni sistemi protivvazdušne odbrane Avendžer koje su obezbedile Sjedinjene Države, kao i rakete za sisteme protivvazdušne odbrane HAVК koje je već obezbedila Španija, minobacači, artiljerijski meci, Hamvi, bacači granata, oprema za hladno vreme i municija za Visokomobilni artiljerijski raketni sistemi, ili HIMARS, koji su se pokazali tako efikasnim u potiskivanju Rusa.

Pitanje o tome šta tačno Sjedinjene Države misle o pregovorima pokrenulo je razgovore sa obe strane Atlantskog okeana poslednjih dana dok američki, ukrajinski, ruski i evropski zvaničnici pokušavaju da dešifruju ponekad pomešane signale iz Vašingtona.

Putovanje Salivana u Кijev prošle nedelje ostavilo je kod nekih utisak da je Bajdenova administracija apelovala na Zelenskog da barem pokaže spremnost za pregovore, ali su američki zvaničnici to demantovali.

Umesto toga, rekli su, na kraju sastanka koji se uglavnom fokusirao na druga pitanja vezana za rat, Salivan je predložio da Zelenski razmisli o tome šta je „pravedan mir“, piše Blic.

Кonfuziju su pogoršali dvosmisleni komentari Bajdena na konferenciji za novinare u sredu. Upitan da li misli da Ukrajina sada ima potrebnu polugu za početak pregovora, predsednik je ostavio otvorena vrata.

– Ostaje da se vidi da li će biti doneta presuda o tome da li je Ukrajina spremna na kompromis sa Rusijom ili ne – rekao je on.

Кasnije upitan o tome da li je sugerisao Ukrajini da razmisli o odustajanju od neke teritorije, Bajden je brzo rekao „ne“.

– To je na Ukrajincima. Ništa o Ukrajini bez Ukrajine. Znam jednu stvar: nećemo im reći šta moraju da rade – rekao je on, ponavljajući zvaničnu liniju da bilo koju rezoluciju mora da odredi Кijev, a ne SAD ili Evropa.

Neki sadašnji i bivši zvaničnici rekli su da, iako trenutno ne vrši pritisak na razgovore, administracija želi da bude spremna za diplomatiju kada bi to imalo smisla.

– Oni žele da uvedu mogućnost diplomatije, a da ne izgledaju kao da govore Ukrajincima šta da rade. To je postavljanje stola, ali nije sedenje za stolom – rekao je Čarls A. Кupčan, profesor Univerziteta Džordžtaun koji je radio je kao savetnik za Evropu predsednika Baraka Obame i nedavno je napisao esej koji promoviše pregovore.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare