SRBIJA MOŽE HRVATSKOJ DA DELI LEKCIJE KADA JE REČ O UPRAVLJANJU JAVNIM DUGOM: Ministar Mali reagovao na pisanje hrvatskih medija

Ministar finansija Siniša Mali reagovao je na pisanje hrvatskih medija i tekst pod naslovom „Srbija prezadužena država“.

„Zanimljivo je što je u Hrvatskoj danas vest kako je apsolutni iznos javnog duga u Srbiji 32,3 milijardi evra, na današnji dan tačno 53,7% BDP-a, kada je ta ista Hrvatska zadužena čak 45,7 milijardi evra, odnosno 74,3% BDP-a, na kraju drugog kvartala ove godine. U toku pandemije korona virusa tokom 2020. godine udeo javnog duga Hrvatske je skočio na rekordnih 87.3% BDP-a, dok je Srbija održala udeo ispod 58%“, poručuje ministar Mali i dodaje:

„U isto vreme, u evro zoni će, po projekcijama za kraj ove godine, prosek javnog duga iznositi 93,6%. Dakle, kada je reč o javnom dugu, Srbija ima bolji rezultat i od Hrvatske, a bolja je i od evropskog proseka. Preciznije, dug Hrvatske je, ako govorimo u apsolutnom iznosu, za oko 40% veći od našeg duga, ali njima je i dalje interesantnije da gledaju u naše, a ne u svoje dvorište“.

Nastavljajući priču Mali kaže:

„Idemo dalje, kada je reč o regionalnim pokazateljima, Hrvatska će 2023. godine morati da se zaduži 15% BDP-a, dok je Srbija na ispod 10% BDP-a. Ako govorimo o prinosu na obveznicama, ukoliko se posmatra relativni performans prinosa, obveznice Srbije na sekundarnom tržištu su imale značajniju redukciju prinosa u poredjenju sa Hrvatskom.

Kada je reč o aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom, ponosni smo na novi aranžman, na koga su i investitori na tržištu kapitala odlično reagovali, baš kao i rejting agencije, pa je tako Mudis pre nekoliko dana objavio izveštaj u kome upravo hvali ovaj potez Srbije“.

Mali podseća da je dogovor sa MMF-om rezultirao padom prinosa obveznica na sekundarnom tržištu kapitala za celih 1%.

„MMF pozitivno naglašava da privreda Srbije poseduje komfort da se bori sa globalnim rizicima, uključujući raspolaganje adekvatnim rezervama, dobro kapitalizovan i likvidan bankarski sistem kao i dostupnost konkretnih rezultata kada je reč o pravovremenom reagovanju na spoljne šokove u prošlosti.

Dakle, imamo sa jedne strane investitore, dakle ljudi koji ulažu svoj novac, a koji dobro reaguju, a sa druge strane hrvatske medije koji nas kritikuju, a koji u svom tekstu ustvari prenose tekst opozicionih medija iz Srbije. Pametnome dosta“.

Ministar poručuje da „Srbija može Hrvatskoj da deli lekcije kada je reč o upravljanju javnim dugom“.

„Odgovornom ekonomskom politikom uspeli smo da smanjimo javni dug, koji je danas apsolutno pod kontrolom i ispod novoa Mastrihta od 60%, čak i posle nekoliko godina krize, i čiji će udeo u BDP-u narednih godina nastaviti da se smanjuje.

Kao i prethodnih godina, mi ćemo nastaviti da se borimo na našu zemlju i za bolji život građana, za veće plate i penzije, za nove auto-puteve, pruge, škole i bolnice, za konkurentniju privredu i manju nezaposlenost… Nastavićemo da se bavimo isključivo nama, da našem narodu bude bolje. Za Srbiju koja pobeđuje“, zaključuje ministar Mali, prenosi Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare