VUČIĆ IZ PARIZA: Predsednik O RUSKOM POVLAČENJU IZ HERSONA: Šta to zapravo znači za Srbiju?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se iz Pariza gde se danas u Jelisejskoj palati sastao sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

 Imao sam veoma dobar i sadržajan razgovor o mnogim važnim temama sa francuskim predsednikom. Izuzetno sam zadovoljan što sam došao u Pariz i što sam razgovarao sa Makronom. Ima dosta stvari o kojima ne mogu da govorim. Očekujem posetu Makrona početkom sledeće godine. Verujem da možemo velike stvari da potpisujemo kada dođe u Beograd. Biće mnogo detalja o kojima ćemo da pričamo, ali danas ne – rekao je Vučić.

Glavne teme razgovora bile su situacija na KiM i investicije.

– Govorio sam o frustraciji našeg naroda na KiM jer nije ispunjeno ono što je obećano. Rekli smo šta su uslovi za povratak u institucije, ali ne znamo šta će se desiti dalje. Srpska reč znači mnogo više nego nečiji potpisi. Govorili smo o evropskoj perspektivi i saradnji naših privrednih komora – rekao je Vučić.

Srdačan doček ispred Jelisejske palate

Predsednik se osvrnuo na srdačan doček ispred Jelisejske palate.

– Njega doživljavam kao iskrenog prijatelja naše zemlje, a čini mi se da i on poštuje jer uradimo ono što kažemo – rekao je Vučić.

Sastanka sa premijerom lažne države Kosova Aljbinom Kurtijem prema Vučićevim rečima neće biti.

– Ne postoje razlozi zbog kojih bih bio optimističan što se tiče Prištine. Makronu sam rekao da samo tražimo statusno neutralne tablice kao što i piše u sporazumu – naglasio je Vučić i dodao da je ovo bio do sada najznačajniji sastanak sa francuskim predsednikom.

Predsednik se osvrnuo i na rusko povlačenje iz Hersona.

– Očigledno je da postoje neki razgovori koje više ne negiraju ni Amerikanci ni Rusi. To je dobra stvar da postoje neki razgovori. Nekom će se rešenju približavati. Nisamm verovao da je to moguće. Drago mi je da je moguće. Nama to pokazuje koliko moramo sami da kreiramo i brinemo o našoj budućnosti. Moramo sami o sebi da brinemo, ako hoćemo i želimo da branimo našu vojnu neutralnost.

Još jednom je odgovorio na pitanje da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji.

– Otkriću vam tajnu. Bilo je nas 7-8 u kabinetu i lično sam pisao zaključke o politici koju vodimo. To je naša suština da čuvamo međunarodno pravo i osudimo one koje krše pravo i uđu na tuđu teritoriju i posebno da ne vodimo politiku sankcija posebno protiv onih koji su naš štitili. Ta situacija može da se promeni samo ako bismo imali Damaklov mač nad glavom. Da li je lako? Nije. Da li je jednostavno? Nije. Ja najbolje znam koliko možemo. Srbija je slobodna i nezavisna zemlja.

Vučić i Makron imali su do sada 16 zvaničnih susreta, računajući i današnji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, podsetimo, stigao je danas u dvodnevnu posetu Parizu gde će sutra učestvovati na petom Pariskom forumu o miru, a sutra ga očekuje i radni ručak sa predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Susret dolazi u momentu kad je Beogradu predstavljen nemačko-francuski plan za rešavanje spora između Beograda i Prištine.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare