ODLOŽENO ROČIŠTE, U SUDNICI NASTAO HAOS Miljković tražio poligraf, njegov advokat izuzeće svih glavnih tužioca, pa ušao u KLINČ SA TUŽILAŠTVOM

Suđenje ozloglašenom klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića odloženo je danas u Specijalnom sudu nakon što su branioci optuženih tražili izuzeća svih glavnih tužilaca u postupku. Sledeći glavni pretres zakazuje se za 29. novembar, 1. i 2. decembar.

Inače, Srđan Lalić, svedok-okrivljeni, koji je sklopio sporazum sa tužilaštvom i odlučio da progovori o svim zločinima te kriminalne grupe za koje zna u zamenu za 18 godina zatvora, trebalo je danas da nastavi svoje svedočenje pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Podsetimo, on je na prethodnim ročištima duže od pet sati govorio o više od 15 ubistava, od kojih mnoga nisu na optužnici protiv kriminalne grupe.

15.07 – Odloženo ročište, u sudnici nastao haos

Veće se povuklo da odluči hoće li da odlože suđenje do odluke o izuzeću tužioca ili će prihvatiti zahtev tužioca, odnosno odbaciti zahtev odbrane i nastaviti ročište. 

Nakon kratke pauze, odlučeno je da se prekida rad do odluke za izuzeće tužilaca i zakazuje se naredno ročište za 29. novembar, 1. i 2. decembar u 9.30 sati.

Inače, u sudnici je bilo vrlo turbulentno jer je Miljkovićev advokat ušao u klinč sa tužilaštvom.

15.03 – Postupajući tužilac traži reč: Predlažem da se zahtev odbaci

– U zakonu se navodi da se u zahtevu za izuzeće navedu dokazi i okolnosti, a ovde nije naveden nijedan dokaz. Novine koje su ovde rečene odnose se na saslušanje od juče, šta se promenilo za 12 sati od kazivanja okrivljenog svedoka saradnika. Ne navode se nijedni dokazi u njihovom zahtevu. Predlažem da sudsko veće odbaci ovaj zahtev za izuzeće jer nije postupljeno na način na koji je navedeno u zakonu. Za odbranu nije novina da je sklopljen sporazum. Od ostalih dela organizovanog kriminala koje moraju biti u delu izjave, a mi pred sobom imamo dela koja su iščitana ovde – rekao je postupajući zamenik tužioca Saša Ivanić, prenosi Blic.

15.00 – Marko Miljković se javio za reč

Drugooptuženi Marko Miljković se nakon što su branioci zatražili izuzeća tužioca, javio za reč.

– Ja imam da dodam, pridružujem se svojim braniocima. Sumnjam u kredibilitet postupajućeg tužioca. Svedok okrivljeni mora sve da kaže šta piše u sporazumu i svesci. On je tu napisao navodno pokušaj atentata na predsednika države. Nije mi jasno što Tužilaštvo nije reagovalo povodom toga, pokrenulo neku istragu ako je to dugo pisao. Vidimo ako je istina ono što Lalić priča, onda bi neki ljudi bili uhapšeni jer je pomenuo i neke koji su na slobodi – rekao je Miljković.

14.45 – Nakon prozivke započet glavni pretres

Vladimir Petrović, Miljkovićev branilac, traži izuzeće postupajućih tužilaca, njihovog šefa tužioca, ali i svih drugih na višoj instanci – VJT, Apelaciono, Republičko, zbog izlaganja javnosti u predkrivičnom postupku jer se u javnosti zloupotrebljava i krši pretpostavka nevinosti. 

Od drugih medija saznajemo da je u toku predkrivični postupak za neka druga dela.

Branilac Petrović inače nije znao da kaže ime Mladena Nenadića, tužioca za organizovani kriminal, pa je morao da se konsultuje kako se zove.

– Želim da kažem u ime Miljkovića da je bezuslovno spreman da se prema njemu primeni fakultativno dokazno sredstvo – da je Miljković bezuslovno spreman da se u bilo kojim prostorijama podvrgne poligrafskom ispitivanju (da li je na bilo koji način učestvovao u pripremanju navodnog atentata) – rekao je branilac Petrović. 

Nikola Jerković, Miljkovićev i Belivukov advokat se pridružuje zahtevu Petrovića.

Optužnica

Potvrđenom optužnicom ova grupa tereti se za pet brutalnih ubistava, trgovinu drogom, nedozvoljeno držanje i nošenje oružja, silovanje i otmicu. U pitanju su ubistva Gorana Veličkovića Goksija, Gorana Mihajlovića, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića, Aleksandra Gligorijevića Pukija i Milana Ljepoje. Belivuk je optužen za pet, a Marko Miljković za četiri teška ubistva. Za ta ubistva optuženo je još 11 pripadnika grupe.

Dokazi protiv ove grupe zaplenjeni su mahom sa Skaj aplikacije za mobilne telefone, među njima audio i video snimci, kao i fotografije brutalnih ubistava, a putem međunarodne pravne pomoći one su iz Francuske dostavljeni našim pravosudnim organima.

Osim Belivuka i Miljkovića optužnica tereti i Srđana Lalića, Miloša Budimira, Marka Budimira, Nebojšu Jankovića, Vlada Draganića, Bojana Hrvatina, Dejana Tešića, Nikolu Spasojevića, Nemanju Ðurića, Nemanju Lakićevića, Marka Andrića, Vladu Georgieva, Aleksandra Vučeljića, Milovana Tadića, Vladimira Greka, Filipa Ivanovskog, Željka Kodžića, Slađanu Sekulić, Borisa Karapandžića, Nikolu Stefanovića, Aleksandra Šćepanovića, Aleksu Šejića, Mijata Simeunovića, Miloša Lukića Selaka, Aleksu Dunjića, Vojislava Ðordevića, Aleksu Stošića, Vladimira Dimitrijevića.

Na prošlom glavnom pretresu sa slobode su pušteni da se bore Filip Ivanovski, Miloš Lukić Selak, Vlada Georgiev (bivše ime Dejan Sekulić) i Boris Karapandžić.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare