Vučić danas odlikuje srpske policajce sa KiM Ðurića i Filipovića

Predsednik Aleksandar Vučić uručiće danas odlikovanja kapetanu Nenadu Ðuriću, suspendovanom direktoru Regionalnog direktorata policije Mitrovica Sever na KiM i kapetanu Aleksandru Filipoviću, koji je bio na dužnosti šefa Regionalne operative direktorata policije Mitrovica Sever

Vučić će Ðuriću uručiti Orden zasluga za odbranu i bezbednost prvog stepena, koji se dodeljuje za natprosečno, uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblastima odbrane i bezbednosti.

Kapetanu Filipoviću, predsednik će uručiti Zlatnu medalju za hrabrost „Miloš Obilić“, koja se dodeljuje za dela u kojima je do izražaja došla lična hrabrost.

Ðurić je suspendovan sa dužnosti prošle sedmice, odlukom Prištine, zbog sumnje na „sabotažu“ i „poziv na otpor“, a zbog izjave da policija na severu KiM neće sprovoditi odluku vlade u Prištini o podeli opomena Srbima koji nisu preregistrovali vozila na „RKS“ tablice, jer je ta odluka politička i usmerena protiv srpske zajednice.

Ðurićevom suspenzijom kulminiralo je nezadovoljstvo Srba na KiM, izazvano odbijanjem Prištine da izmeni odluku o preregistraciji vozila za RKS tablice, posle čega su Srbi sa severa pokrajine doneli odluku da napuste sve privremene prištinske institucije.

Ostavke su podneli srpski ministar u prištinskoj vladi, poslanici u skupštini, gradonačelnici četiri opštine na severu KiM, srpske sudije, policajci na severu KiM i administrativno osoblje, zbog odbijanja Prištine da počne da poštuje međunarodno javno pravo i briselske sporazume, odnosno da povuče odluku o preregistraciji tablica i formira ZSO.

Posle sastanka u subotu, na kojoj su predstavnici Srba na KiM doneli tu odluku, šsef reginalne operative u policiji za Sever, kapetan Aleksandar Filipović je poručio da su doneli odluku da stanu uz svoj narod, nakon čega je simbolično skinuo svoju uniformu, što su zatim učinili i svi komandiri i policijski rukovodioci pred kamerama.

Dan kasnije, više od 300 srpskih policajaca sa severa Kosova i Metohije razdužilo je uniforme kosovske policije.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare