PRIŠTINA UZALUD KUCA NA VRATA EU: Lažna država pokušava da se ubaci u evropsku porodicu

TVRDOGLAVIM insistiranjem na progonu srpskih registarskih tablica sa Kosova i Metohije i odbijanjem da pomeri rok, kako tvrde opozicioni lideri u Prištini, premijer privremenih institucija Aljbin Kurti poljuljao je odnose tzv. Kosova sa Vašingtonom i Briselom.

Unutrašnji front koji je otvorio sa političkim protivnicima, Kurti pokušava da zatrpa najavom da će se već sledećeg meseca lažna država prijaviti za članstvo u EU. Jedan za drugim, stiže ga – hladan tuš.

Pokušaj da strankama u Prištini objasni da radi za dobrobit svih neslavno je završen.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj napustio je jučerašnji sastanak, navodeći da Kurti nije želeo da odgovori na pitanje lidera opozicije zbog čega nije prihvatio zahtev SAD o odlaganju roka za preregistraciju:

– Bio sam primoran da odem, jer je Kurti držao predavanja i nije nam objasnio zašto ne ispunjava zahtev Amerike. Za mene je neprihvatljivo da u tako osetljivim slučajevima prekidamo odnose sa glavnim bezbednosnim saveznikom.

Kurti, međutim, demantuje da je potezima narušio odnose sa ključnim partnerima i tvrdi da „nijedna akcija vlade nije iznenadila ni Vašington, ni Brisel“. I uveravanja da nikoga nije naljutio iznosi dok najavljuje zahtev za prijem u Uniju.

Uprkos tome što lažna država nema šanse ni da priđe pragu EU, jer proces traje godinama, a odluke se donose konsenzusom članica, Beograd je započeo veliku diplomatsku ofanzivu. U fokusu su države, članice EU koje nisu priznale nezavisnost tzv. Kosova (Španija, Grčka, Rumunija, Slovačka i Kipar), a koje su se od početka rata u Ukrajini našle pod velikim pritiscima da promene stav.

Tako je šef srpske diplomatije Ivica Dačić juče bio u zvaničnoj poseti Atini, gde se susreo sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu, pa sa kolegom Nikosom Dendijasom. Dačić je zahvalio predsednici Sakelaropulu na podršci Grčke suverenitetu Srbije, i dodao da je takav dosledan stav od ogromnog značaja.

Povodom evropskih ambicija tzv. Kosova oglasila se Španija, koja od jula sledeće godine preuzima šestomesečno predsedavanje Savetom EU. Na pitanje prištinskog portala „Dukađini“ da li će Priština dobiti odobrenje te zemlje da se pridruži EU, stigao je jasan odgovor:

– Španija ostaje pri svom stavu da ne priznaje deklaraciju o nezavisnosti koju je Priština usvojila 2008. i brani potrebu da se to pitanje reši dijalogom Beograda i Prištine.

ZASTAVE I CRNI PROZORI

AKTIVISTI Socijaldemokratske partije obojili su juče prozore na zgradi vlade u crno kako bi ukazali na njenu zatvorenost prema građanima i medijima, posebno po pitanju dijaloga sa Beogradom. Prethodno je aktivista Arljind Imeri postavio 17 zastava ispred vlade kako bi „podsetio zvaničnike da Priština treba da deluje u skladu sa zahtevima SAD“. On je naveo da je sporazum o osnivanju ZSO ratifikovan u kosovskoj skupštini i da ga podržavaju i SAD.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare