„SRBI NA KIM SU SATERANI U ĆOŠAK“ Vučević: Bilo bi pogubno da Kurti pošalje svoju policiju na sever

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević upozorio je da bi bilo pogubno da premijer Kosova Aljbin Kurti na sever Kosova i Metohije pošalje svoju policiju, ističući da je veoma važno da KFOR povede računa o bezbednosti svih Srba u Pokrajini.

Komentarišući odluku srpskih predstavnika da napuste institucije, Vučević je ocenio da su Srbi reagovali demokratski i dostojanstveno, dodajući da je taj čin iznuđen odlukama Prištine i da nema govora o demonstraciji sile.

Ljudi su zabrinuti, a sa druge strane odgovorni. Srbi na Kosovu i Metohiji saterani su u ćošak, i to traje već 23 godine – izjavio je Vučević za Televiziju „Pink“.

Prema njegovim rečima, Srbi će se vratiti u institucije na severu Kosova i Metohije kad Priština počne da ispunjava svoje obaveze i Briselski sporazum počne da se poštuje.

– Ovo nije trajno napuštanje institucija, već suspenzija do implementacije Briselskog sporazuma i do ispunjavanja obaveza Prištine. Srpska strana je sve ispunila, a albanska strana nije – ukazao je Vučević, prenosi Kurir.

Komentarišući pozive na „uzdržanost“ obe strane, Vučević je rekao da je Beograd uzdržan već 10 godina, otkad je potpisan Briselski sporazum, a da albanska strana nije sprovela osnovne obaveze tog sporazuma.

– EU prvo treba da odgovori da li je Kurti poništio Briselski sporazum, da li je moguće da je Kurti jači od onoga što je garantovala EU i da li ćemo tako vršiti delegiranje pravnih akata i sporazuma, jer je onda sve besmisleno i idemo u potpuni ćorsokak – smatra Vučević.

Govoreći o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama, on je ocenio da je to paradoks i da je srpska strana stavljena u nemoguću situaciju, a građani srpske nacionalnosti pred svršen čin nazovi izborom između nametnutih tablica i kažnjavanja i hapšenja, ukoliko ih odbiju.

Vučević je istakao da ljudima koji su napuštanjem institucija ostali bez posla Srbija mora da pomogne i nađe rešenja za njihove egzistencijalne probleme.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare