TURSKI GAZDA POBEGAO IZ KRAGUJEVCA Preko noći zatvorili firmu i sada radnike ostavljaju na ulici ostavili: „Otkazi su prilično NASILNI“ 

Turska fabrika Berteks Tekstil (Bertex Textile) u Kragujevcu je zatvorena, a objekat u kom se ona nalazi oglašen je na prodaju, nezvanično je potvrđeno u gradskoj upravi Kragujevca za „Blic Biznis“.

Prema pisanju lokalnog portala Ucentar, poslodavac je „naprasno odlučio da se pokupi i ode“, te su zaposleni u fabrici ostali bez posla, ali i bez otpremnina. Kako je istaknuto Srbija je, odlukom Vlade, dala višemilionske subvencije.

Kako piše na sajtu APR, kompanija je osnovana 2017. godinem, a prema pisanju lokalnog portala prve dve godine država je plaćala i poreze i doprinose za sve zaposlene dok je za vreme korone čak isplaćivala i plate kao i druge novčane pomoći.

Kako se na portalu navodi, suprotno odredbama Zakona o radu, 95 zaposlenih je dobilo otkaz kao tehnološki višak, a da pritom otpremnine nisu isplaćene.

– Sam postupak davanja otkaza je, kako navode sada već bivši radnici, bio prilično nasilan i sve je pod prinudom potpisano za vreme vikenda. Pored novca za otpremninu, nisu isplaćene ni plate za septembar, deo oktobra kao i zaostale obaveze vezane za prevoz i neiskorišćene dane odmora… Slučaj je prijavljen inspekcijskim organima, a bivši zaposleni pozivaju nadležne da se priključe pregovorima i pomognu isplatu zaostalih zarada, piše na portalu.

Prema podacima APR, kako je već navedeno kompanija je osnovana 19.04.2017. godine u Kragujevcu. Kao zakonski zastupnici ove kompanije na APR su prijavljena dva turska državljanina, Ibrahim Ajdin i Ferhat Gedik.

Podsetimo, ovo je primer još jedne u nizu stranih kompanija koje preko noći zatvaraju svoje poslovne prostore, proizvodne objekte, i radnike ostavljaju na ulici. Tako je prošle godine isto uradila i italijanska kompanija Geox, a godinu dana i Turski lanac pekara Simit Saraj.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare