Strašne reči Putina Makronu: Spomenuo Hirošimu i Nagasaki, sad su svi u velikom strahu od onog što sledi

Ruski predsednik Vladimir Putin uznemirio je zvaničnike zapadnih država spominjanjem Hirošime i Nagasakija u razgovoru s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, tvrde diplomatski izvori, prenosi Telegraf. Putin je Makronu navodno rekao da nuklearne bombe zbog kojih se Japan predao i koje su označile kraj Drugog svetskog rata, a radi se o onima bačenim na Hirošimu i Nagasaki, pokazuju da ‘ne treba napadati velike gradove da biste pobedili’.

U tim eksplozijama ubijeno je između 129 i 226.000 ljudi, od kojih su većina bili civili. Japan se saveznicima predao 15. avgusta, šest dana nakon bačene nuklearne bombe na Nagasaki.

– Makron je bio izrazito uznemiren. Zvučalo je kao vrlo težak nagoveštaj da bi Putin mogao detonirati taktičko nuklearno oružje na istoku Ukrajine, a da Kijev ostavi netaknutim. Čini se da je to smisao njegovih pretnji – rekao je izvor iz francuske vlade, piše Daily Mail.

– Dvojica predsednika su razgovarala o riziku od upotrebe nuklearnog oružja. Putin želi da prenese poruku da su sve opcije na stolu, u skladu s ruskom doktrinom koja se odnosi na nuklearno oružje – dodao je.

Ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom njegova sigurnosna služba navodno je rekla da ipak postoji vrlo visok rizik da bi Rusija mogla upotrebiti taktičko nuklearno oružje.

I sam Putin je nedavno upozorio da će, ako zapadne sile ugroze ‘integritet’ ruske teritorije, sigurno iskoristiti sva sredstva koja su im na raspolaganju, dodavši: ‘Ovo nije blef.’

Makron je 12. oktobra u intervjuu rekao da Francuska neće upotrebiti nuklearno oružje kao odgovor na ruski nuklearni napad na Ukrajinu.

– Francuska ima nuklearnu doktrinu koja se temelji na vitalnim interesima zemlje i koji su jasno definisani. To ne bi bilo u pitanju da je došlo do nuklearnog balističkog napada u Ukrajini ili u regiji – kazao je Makron.

Makron poslednji je put razgovarao sa Zelenskim u utorak, kada je pristao pomoći u jačanju ukrajinske vazdušne obrane. Poslednji objavljeni telefonski razgovor francuskog predsednika s Putinom bio je 11. septembra kada je Makron ‘zahtevao prekid vatre u Ukrajini i obnovu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine’.

Otkriće o komentarima na Hirošimu i Nagasaki došlo je kada je Putin upozorio stanovnike ukrajinskog grada Hersona da napuste grad ili će se suočiti s prisilnom deportacijom na teritoriju pod kontrolom Rusije.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare