U SRBIJI IMA ČAK 900.000 NEŽENJA? Popis nije završen, a na mrežama se šeruju SVAKAKVE INFORMACIJE: Evo kada će biti prvi REZULTATI

Sedmodnevni produžetak popisa stanovništva u osam gradova u Srbiji ističe sutra, međutim uveliko se na društvenim mrežama pojavljuju podaci koje građani objavljuju pozivajući se na popis. Jedan od takvih podataka je i da u našoj zemlji ima čak 900.000 neženja!

Petar Korović, pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku (RZS), kaže za Kurir da informacije koje se pojavljuju na društvenim mrežama nisu zvanični podaci popisa, već su samo spekulacije.

– Ono što je sigurno zasad jeste da je do 31. oktobra u našoj zemlji popisano oko 6.300.000 građana. Mi ćemo prve rezultate popisa imati tek za mesec dana, jer trenutno imamo samo sirov materijal koji u narednom periodu treba obraditi, tako da takve podatke niko ne može da iznese. Ovo o neženjama, kao i drugi neki podaci koji se pojavljuju na internetu su samo nagađanja pojedinih građana koji odluče da ih plasiraju, pa se to posle proširi – ističe Korović:

– Prve detaljnije podatke o stanovništvu možemo da očekujemo tek u martu naredne godine. Ono što je činjenica jeste da će nas biti manje, ali koliko manje, ne možemo reći unapred. Kako imamo negativan prirodni priraštaj – više je ljudi umrlo nego što je rođeno od prošlog popisa, ovim popisom vršimo taj realan zbir, koji je jedan cilj popisa, ali trenutna nagađanja su da nas ukupno ima 6,8 miliona, odnosno 420.000 stanovnika manje.

Pozitivan trend u poređenju s prethodnim popisom su očekivanja da je pismenost stanovništva veća, da su bolje zarade, da je digitalna pismenost veća, to je bio još jedan od ciljeva popisa.

On navodi i da očekuje da će popis biti završen do isteka predviđenog produžetka od maksimalno sedam dana.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare