ULTIMATUM SRBIJI, UVIJEN U PREGOVARAČKU FORMU? Šta kažu analitičari na nametanje nemačko-francuskog predloga za Kosovo

Nemačko-francuski predlog i zvanično postaje deo briselskog dijaloga Beograda i Prištine, potvrdila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Imajući u vidu da ovaj predlog podrazumeva de fakto priznanje Kosova, kao i njegov prijem u UN, sagovornici Kurira poručuju da je on u takvom obliku neprihvatljiv, te da predstavlja ultimatum Srbiji koji je samo uvijen u pregovaračku formu.

Najbitnije stavke ovog predloga su koegzistencija Srbije i Kosova kao dve odvojene političke i pravne realnosti, kao i dobrosusedski odnosi dve strane na principu jednakih prava i obaveza. Takođe, Srbija više ne treba da koči put Kosova ka članstvu u međunarodnim organizacijama, uključujući i UN, dok su odnosi Srbije i Kosova vođeni logikom odnosa dve nezavisne države, isključujući formalni čin priznanja – de fakto prihvatanje nezavisnosti Kosova. Na kraju, ZSO se spominje samo u kontekstu obaveza koje su nasleđene iz prvog sporazuma iz 2013. godine.

Pritom, Nemačkoj i Francuskoj se žuri da se dve strane sporazumeju, i to u jako kratkom roku – pre nego što se napuni godinu dana od početka rusko-ukrajinskog sukoba, što će reći u naredna četiri meseca.

Bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović za Kurir poručuje da ovu vrstu predloga Srbija ne sme da prihvati.

– To je neka vrsta ultimatuma uvijenog u pregovaračku formu, jer konačni cilj tih pregovora je bezuslovno prihvatanje svršenog čina koje su zapadne sile u više činova izvršile prema Srbiji. I sada mi treba ubrzanim hodom da kažemo „da“, a to znači da prihvatimo da je njihova agresija bila milovanje po obrazu, kao i da se odreknemo dela svoje teritorije koji je bespravno oduzet i čija zaštita od strane UN nije bila poštovana. Prema tome, ja bih odgovorio samo protivodgovorom, da hoćemo da se sačuva mir i stabilnost, da hoćemo kompromisno rešenje, ali ono ne može da bude njihova kasaciona odluka iz 2008, nego kompromis na bazi istorijskih prava legaliteta i poštovanja svih odluka UN – jasan je Jovanović.

Ukazuje i da je naša međunarodna granica, bivša republička, priznata kao međunarodna granica, sa kosovom kao sastavnim delom Srbije.

– Ako hoćemo o kompromisu, možemo poći od toga a ne od negiranja svih međunarodnih sporazuma. A što se tiče toga da Kosovo dobije pravo na članstvo u UN ili nekoj drugoj međunarodnoj organizaciji, jednostavno nema mesta za Kosovo i za nas u UN, i to treba svima da bude jasno, kao što nema mesta za Kosovo i Srbiju u EU gde možemo da uđemo samo onako kako su ušle sve zemlje pre nas, sa međunarodno priznatim granicama – konstatovao je Jovanović.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare