SHVATILI SU DA IM NESTAJE VREMENA DA KONAČNO REŠE UKRAJINU Putinovih 70 godina nateralo jastrebove u Kremlju na NA ODLUČNU AKCIJU

Glavni ideolozi potpune invazije Rusije na Ukrajinu bili su sekretar Saveta bezbednosti RF Nikola Patrušev i direktor Federalne službe bezbednosti Aleksandar Bortnikov. Upravo su oni ubedili ruskog diktatora Vladimira Putina u neophodnost takvog koraka, navodi britanski Tajms pozivajući se na izvor u ruskoj vladi.

Tajms navodi da je Putin taj plan za invaziju na Ukrajinu držao u tajnosti i da je većina članova ruskog Saveta bezbednosti za to saznala tek uoči rata punog razmera.

„Do početka 2020., jedini ljudi u Putinovom bližem krugu bili su njegove najstarije, najpoverljivije i – na nesreću Rusije i Ukrajine – najradikalnije i najparanoične pristalice. Invazija 2022. bila je u glavama sanjara iz sovjetske ere, koji su je zastupali i planirali, pre svega, preventivni udar za spas Rusije od navodno nadolazeće strateške pretnje sa Zapada.

Ukrajina je bila samo bojno polje, na kome su interesi dve bivše supersile trebali da uđu u direktan sukob – mesto gde je Putinovo najbliže okruženje zamišljalo hiljadugodišnju borbu između dve strane“, piše Tajms.

Zbog Putinovih godina, obzirom da je u oktobru napunio 70 godina, shvatili su da im ponestaje vremena da konačno reše pitanje „zapadne agresije“. Za to je, po njihovom mišljenju, bilo neophodno „konačno rešiti problem Ukrajine“.

Sagovornik lista iz ruske vlade pod pseudonimom „Sergij Rudi“ rekao je da se do sredine leta 2021. godine u Putinovom najbližem krugu formirala „kritična masa“ o potrebi „odlučnog vojnog udara“. Istovremeno, format ovog udara tada nije bio određen.

Međutim, do kraja leta, Patrušev i Bortnikov su doneli čvrstu odluku o invaziji. Posle toga su morali da pripreme snage za udar i konačno ubede Putina da započne „specijalnu operaciju“.

Tajms naziva ministra odbrane Sergeja Šojgua „kolebljivim izvršiocem“ među visokim bezbednosnim snagama, naglašavajući da je politička inicijativa za rat potekla iz bezbednosnog bloka.

Istovremeno, većina ruskih elita nije znala ništa o planovima za pokretanje rata velikih razmera i doživljavala je događaje koji su mu prethodili kao Putinov blef.

Prema rečima jednog od sagovornika lista, koji je dugogodišnji prijatelj porodice Putin, njegov pres-sekretar Dmitrij Peskov mu je ubrzo nakon početka rata rekao da je većina članova Saveta bezbednosti saznala za pripreme za invazija tek na sastanku 21. februara.

Drugi izvor Tajmsa je rekao da je milijarder Mihail Fridman nekoliko dana pre početka rata rekao, pozivajući se na „najuticajnije prijatelje u specijalnim službama“, da nema opasnosti od invazije.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare