ODBRANA SRBIJE: Vojska oborila špijunski dron iznad kasarne u Raški VUČEVIĆ: Nemojte nas izazivati, ne šalimo se!

Pripadnici Vojske Srbije oborili su juče u popodnevnim časovima dron u blizini vojnih objekata u garnizonu Raška.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, komercijalni dron se kretao iz pravca Kopaonika ka Raški i oboren je primenom mera elektronskog ometanja.

„Vojska Srbije će i dalje, u skladu sa naređenjem predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića, obarati sve bespilotne letelice koje se nađu u zoni zabrane leta i u blizini vojnih objekata,“ navodi se u saopštenju, prenosi Kurir.

Čestitke za odlučnost

Ministar odbrane Miloš Vučević je sinoć poručio da Srbija nikome ne preti, ali da smo odlučni da štitimo njenu nezavisnost i slobodu.

– Vojska Srbije, postupajući po naređenju predsednika, dejstvovala je po dronu koji se kretao iz pravca Jarinja ka Raški. Vojska Srbije je zaštitila nebo nad Srbijom i pokazala ispravnost pravovremenog reagovanja državnog vrha da nemamo barijera i prepreka. Čestitam pripadnicima Vojske Srbije na akciji, preciznosti i odlučnosti – rekao je sinoć Vučević za TV Pink.

On je istakao da će istraga utvrditi ko je njegov vlasnik i ko je njime upravljao.

– Vojska je dron oborila korišćenjem elektronskih uređaja i to je na ponos naše armije jer nisu korišćeni topovi, već najsavremenija sredstva. Time smo pokazali da se ne šalimo, da nikome ne pretimo niti zveckamo oružjem, ali smo vrlo odlučni da štitimo Srbiju i njenu nezavisnost i slobodu – kazao je Vučević.

On je dodao da je Srbija uvek za dijalog i kompromise, ali više nije džak za udaranje, a naša vojska je sposobna da izvrši svaku naredbu.

– Nemojte izazivati Srbiju, to mora biti jasno svima – poručio je sinoć Vučević.

Nebo iznad Srbije dodatno je štićeno zbog nepoznatih dronova koji su uočeni prethodnih dana iznad teritorije centralne Srbije, posebno duž administrativne linije i Kopnene zone bezbednosti. Ministar Vučević je ranije juče rekao da ne može da kaže čiji su dronovi, ali je otkrio da dolaze sa teritorije KiM. On je objasnio da je u prethodna tri dana uočeno više bespilotnih letelica, da su bila različita kretanja, ali i naglasio da migovi 29 nisu patrolirali zbog dronova, već da, kao i sve druge države, kontrolišu i štite svoje nebo.

– Nije pitanje samo ulaska dronova u Raški okrug, Vojska Srbije je uočila određene objekte i u pravcu kretanja preko Topličkog i Nišavskog okruga… Da bismo razbili nejasnoću, naši lovci „mig 29“ nisu patrolirali zbog dronova. Imamo druge procedure kako se postupa u tim situacijama, oni su obavljali redovno policijsko patroliranje, kontrolu našeg neba. Vojska može i avionskim mitraljezima, helikopterima, topovima i nekim drugim tehničko-tehnološkim sredstvima naprednije generacije da odgovori na ove izazov – rekao je Vučević.

Ministar je upozorio da je reč o pokušajima da se vrši osmatranje položaja jedinica VS i određenih vojnih objekata, kasarni i slično. Kako je napomenuo, predsednik Srbije je kao vrhovni komandant izdao vojsci izvršnu naredbu da svaki takav objekat bude eliminisan ili pod našom kontrolom. Vučević je rekao da su netačni navodi iz Prištine da se VS koncentriše na administrativnim linijama, da ulazi u Kopnenu zonu bezbednosti suprotno Rezoluciji 1244 i Kumanovskom sporazumu.

– Praveći bauk od toga, neko pokušava da kroz to nadziranje, špijuniranje, dođe do nekih informacija – naglasio je Vučević.

Prikupljaju podatke

Dekan Fakulteta za studije bezbednosti Miroslav Bjegović kaže za Kurir da priroda informacija koja se na ovaj način prikuplja ukazuje na to da Albanci nemaju podatke o jačini i rasporedu tehnike i ljudstva naše vojske.

– S obzirom na tačke i objekte izviđanja neprijateljskih dronova, pretpostavljam od strane KBS, čiji je cilj prikupljanje obaveštajnih podataka o sredstvima, ljudstvu i vojnoj tehnici VS u dve kasarne i duž administrativne linije, možemo zaključiti da Albanci ne raspolažu podacima o jačini, snazi i rasporedu sredstava tehnike i ljudstva u pomenutoj zoni na osnovu kojih bi procenili koliko je Srbija spremna i moćna da po naređenju vrhovnog komandanta uđe na sever KiM ako bi njihove snage krenule u progon srpskog stanovništva – smatra naš sagovornik.

Stručnjak za bezbednost i oficir u penziji Ilija Kajtez smatra da je glavni cilj ovakvih akcija prikupljanje podataka o trenutnom rasporedu naših jedinica i praćenju njihovog kretanja.

– Pitanje je da li iza svega stoji Kfor ili KBS. Njima je značajno da u svakom trenutku vide na kojim lokacijama su naša sredstva i ljudstvo. Imaju vrlo loše iskustvo sa vojskom SRJ koja je imala neočekivano male gubitke zbog domišljate mobilnosti, što se u stručnim krugovima zove strateško maskiranje i strateška dislokacija. Naša današnja vojska je ista ta vojska u tom smislu, ima istu filozofiju i verujem da su informacije o njenom kretanju drugima izuzetno važne – objašnjava naš sagovornik.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je za Kurir TV da Srbija ni u ovom slučaju nije uzrok problema.

– Nije mi jasno čemu služe ovi dronovi. Ne pravimo mi probleme. Neka kontrolišu naslednike OVK koji žele dole da izazivaju incidente – poručio je Dačić.

Počinju „Manevri 2022“

Vučić danas na vojnoj vežbi

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovaće danas združenoj vežbi Vojske Srbije „Manevri 2022“, najavljeno je iz pres-službe predsednika. Vežba će biti održana u vojnom kompleksu Pasuljanske livade. Podsetimo, predsednik Vučić je u utorak izdao naređenje za podizanje borbene gotovosti nakon što su uočeni dronovi na teritoriji Srbije.

Bez Prištine na dnevnom redu

Ništa od Saveta Evrope za Kosovo

Biro Saveta Evrope na jučerašnjoj sednici nije predložio da se na dnevnom redu sastanka Komiteta ministara nađe i zahtev Prištine za prijem u ovu organizaciju.

Tako je praktično propao još jedan pokušaj Prištine da se učlani u ovu međunarodnu organizaciju. Za danas je planiran sastanak Komiteta ministara SE.

Iako je teoretski moguće da se prilikom usvajanja dnevnog reda ugura i zahtev Prištine, za tako nešto postoje male šanse, zato što Biro nije prethodno to preporučio.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare