ŠOJGU DIREKTNO OPTUŽIO NATO: Alijansa pomaže Ukrajini, šalju savetnike i plaćenike, protiv Rusije vode informativni i sakcioni rat

NATO pruža Ukrajini obaveštajne informacije, određuje ciljanjeve, šalje savetnike i plaćenike, vodi informativni i sankcioni rat protiv Rusije, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u sredu na zajedničkom sastanku Ministarstva odbrane Rusije i Belorusije, navodi RIA Novosti.

– NATO obezbeđuje njima obaveštajne informacije, vrši direktno ciljanje, šalje svoje vojne savetnike, šalje strane plaćenike Oružanim snagama Ukrajine, vodi informativni i sankcioni rat protiv nas, rekao je Šojgu.

Sadašnja situacija je korisna za Sjedinjene Države, one nastoje da je iskoriste za održavanje globalnog liderstva, ali glavni cilj kolektivnog Zapada je uništenje ekonomije i vojnog potencijala Rusije, izjavio je Sergej Šojgu.

– Jasno je da je trenutna situacija korisna prvenstveno Sjedinjenim Državama. Vašington nastoji da je iskoristi da zadrži globalno liderstvo i maksimalno oslabi druge zemlje, uključujući i svoje saveznike u Evropi . Ali glavni cilj destruktivnih napora kolektivnog Zapada je naravno, Rusija, uništiti njenu ekonomiju, vojni potencijal, lišavajući je mogućnosti da vodi nezavisnu spoljnu politiku, rekao je Šojgu na sastanku zajedničkog odbora ministarstava odbrane Rusije i Belorusije .

NATO stvara kompletan sistem kolektivne odbrane u blizini ruskih granica, rekao je Šojgu.

– Alijansa namerava da pređe sa „obuzdavanja Rusije putem naprednog prisustva“ na stvaranje celovitog sistema kolektivne odbrane na „istočnom krilu“, u blizini naših granica, rekao je ministar, prenosi Kurir.

On je podsetio da je krajem juna, na samitu u Madridu, NATO usvojio novi strateški koncept za blok, gde je Moskva nazvana glavnim izvorom bezbednosnih pretnji.

Zbog ovih akcija, NATO grupacija je od februara 2022. porasla 2,5 puta i dostigla broj od preko 30 hiljada ljudi. Istovremeno, snage alijanse u regionu mogu se dodatno povećati u bliskoj budućnosti.

Prema rečima ministra, SAD i njihovi saveznici ciljano rade protiv Moskve.

Nagomilavanje NATO snaga u regionu takođe preti Belorusiji . Osim toga, na udaru mogu biti i drugi saveznici Rusije.

– Republika Belorusija je bila i ostala naš najbliži sused, lojalan saveznik i pouzdan partner. Ovo je posebno važno danas, kada tenzije ubrzano rastu u svetu, razaraju se temelji strateške stabilnosti, uloga međunarodnih institucija. opada, a konfrontacija Zapada i Rusije se zaoštrava, primetio je ministar.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare