RUSIJA DOBILA ČVRSTE GARANCIJE UKRAJINE! PUTIN: Ako dogovor bude prekršen izlazimo iz prehrambenih sporazuma

Kijev je Moskvi dao garancije da neće koristiti koridor za prevoz žitarica u vojne svrhe, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na operativnom sastanku Saveta bezbednosti.

On je podsetio da je ranije Kijev koristio pomorski koridor za pokušaje napada na Crnomorsku flotu.

– Tražili smo uveravanja i garancije od ukrajinske strane da se ništa slično neće desiti u budućnosti i da se humanitarni koridori neće koristiti u vojne svrhe – objasnio je ruski lider.

Prema njegovim rečima, Turska se javila kao posrednik u razjašnjavanju ove situacije.

– Preko Ministarstva odbrane dobijena je informacija sa turske strane da je Ukrajina dala takva uveravanja da se ovi humanitarni koridori neće koristiti u vojne svrhe – dodao je Putin.

Ruski lider je istakao i da Rusija ostavlja za sobom pravo da izađe iz prehrambenih sporazuma, ukoliko Ukrajina prekrši date garancije.

– Dao sam naredbu Ministarstvu odbrane da nastavi naše puno učešće u ovom poslu. Istovremeno, Rusija zadržava pravo da se povuče iz ovih sporazuma ako Ukrajina te garancije prekrši – naglasio je Putin.

Kako je naveo, Rusija ubuduće neće ometati isporuke žita iz Ukrajine u Tursku u vezi sa njenom neutralnošću i sposobnošću njene industrije za preradu žita.

Putin je istakao da je Rusija čak i u slučaju da izađe iz sporazuma spremna da isporučuje žito u najsiromašnije zemlje.

– U svakom slučaju, čak i ako Rusija odustane od ovog sporazuma, mi ćemo, kao što smo ranije govorili u vezi sa tim, biti spremni da isporučimo najsiromašnijim zemljama celokupnu količinu žitarica koja je isporučena sa teritorije Ukrajine, a to je ukupno četiri odsto – dodao je Putin

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare