PUKLO MU JE PLUĆNO KRILO, BIO JE POLUMRTAV! Porodica sahranjuje Marka iz Svilajnca bez potvrde od čega je umro!

Marko Stojanović (30) iz Svilajnca, koji je preminuo pet dana posle komplikacija prilikom kolonoskopije u Opštoj bolnici u Ćupriji, biće sahranjen danas u 13 sati, na groblju u Svilajncu.

Telo nesrećnog čoveka, koje je bilo na obdukciji, preuzeli su juče u Beogradu majka Goca, otac Nebojša i stariji brat Darko.

Marko će biti sahranjen bez zvanične potvrde šta je zapravo dovelo do toga da se odlazak na kolonoskopiju fatalno završi. Zdravstvene inspekcije u tri ustanove gde je Marko lečen – Opštoj bolnici u Ćupriji, UKC Kragujevac i UKC Srbije, po nalogu Ministarstva zdravlja, još proveravaju dokumentaciju. U ovim ustanovama čekaju dalje naloge Sektora za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja.

Markova supruga Nikolina Antić rekla je, za „Novosti“, da rezultati obdukcije još nisu stigli i da porodica ne zna tačan uzrok njegove smrti.

Kako smo nezvanično saznali, ispituju se dve opcije: da li je Marko zbog neke bolesti za koju se nije znalo loše reagovao na anestetike ili je anestezija, ipak, bila neodgovarajuća. Komplikacije su primećene u operacionoj sali, nakon što je Marku zašiveno debelo crevo, probušeno tokom kolonoskopije. Zbog tog operativnog zahvata uveden je iz plitke u duboku komu, posle čega su se pojavili problemi sa disanjem, pa je pacijent intubiran, i tom prilikom mu je, prema nezvaničnim informacijama, probušeno plućno krilo. Zbog niza komplikacija Marko je iz Ćuprije prebačen u UKC Kragujevac, a odatle u UKCS u Beograd.

– U sali, gde je preveden da bi se postavila stoma i saniralo crevo, koje je hirurg uspešno zašio, kod pacijenta su dijagnostikovani pneumoperitoneum, odnosno nakupljanje vazduha u trbuhu, što je verovatno posledica oštećenja creva, a nakon toga i pneumotoraks, odnosno pucanje plućnog krila – navodi izvor „Novosti“.

– Da li je pacijent hiperventiliran ili je do toga došlo zbog postojanja neke bolesti tek treba da se utvrdi. Snimak skenerom urađen u Kragujevcu pokazao je da Marku nije bio probušen dušnik prilikom intubiranja, ali je on u Beograd, gde je prebačen, stigao praktično polumrtav.

Markova bliska rođaka ispričala je juče „Novostima“ da je njegova porodica danima u agoniji:

– Najpre smo brinuli šta će da mu kaže doktor posle kolonoskopije, posle kako će da prođe operacija, onda smo se pitali zašto se nije probudio iz anestezije, kada će da se probudi iz kome. Nažalost, saznali smo da je preminuo. Od tad se pitamo koji lekar je pogrešio, kada će da stignu rezulati obdukcije, zbog čega je tačno Marko preminuo.-

Markova supruga Nikolina Antić, koja je i dalje nema od bola i nije imala snage da govori za novine, u poruci nam je napisala da će Marka pamtiti „po osmehu, dobroti, po tome što je bio najbolji suprug i otac na svetu i najbolji prijatelj, koji je svima hteo da pomogne. Pamtiće ga i kroz njegovu decu“.

Porodica nesrećnog mladića, koji je 24. oktobra otišao na kolonoskopiju u ćuprijsku Opštu bolnicu, a 28. oktobra preminuo u Beogradu, ne odustaje od borbe za istinom.

Boriće se, kažu, sve dok ne saznaju koji lekar je kriv što njega više nema.

U Lekarskoj komori Srbije „Novostima“ je juče potvrđeno da povodom Markove smrti i eventualne sumnje na propuste u lečenju još nisu dobili prijavu ni Ministarstva zdravlja ni nadležne inspekcije, ni porodice.

– Ne znam koji lekar je pogrešio. Čini mi se da je u svakoj od ustanova napravljen neki propust. U Kragujevcu su tvrdili da su ga stabilizovali, ali ko to može da potvrdi?! Ni ja ništa ne mogu da tvrdim, ali svi želimo da znamo ko je odgovoran. Nama niko ne može da vrati brata, sina, supruga, oca, ali možemo da se izborimo da lekarima koji su odgovorni za njegovu smrt bude oduzeta licenca, kako sutradan neka druga porodica ne bi ostala bez drage osobe – kaže Markova rođaka.

Razred će ga ispratiti

SVI drugovi iz odeljenja, iz Poljoprivredno-veterinarske škole u Svilajncu, ispratiće danas Marka na večni počinak.

– Svi tuguju za Markom. Neprekidno zovu sa svih strana. Ispratiće ga i kolege s posla, kao i kolege njegove supruge Nikoline – kažu u porodici.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare