MINISTAR MALI: Postignut dogovor sa MMF o stend-baj aranžmanu koji bi trajao dve godine u ukupnom iznosu od 2,4 milijarde evra

Ministar finansija Srbije Siniša Mali ocenio je danas da je sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) postignut dogovor o stend-baj aranžmanu za Srbiju koji bi trajao dve godine u ukupnom iznosu od 2,4 milijarde evra, saopštilo je to ministarstvo.

Misija MMF-a u Srbiji završena je današnjim sastankom u Narodnoj banci Srbije (NBS) čime su okončani dvonedeljni razgovori o budućem aranžmanu Srbije sa ovom medjunarodnom finansijskom institucijom.

„Završili smo treću reviziju aktuelnog ‘PCI’ instrumenta i usaglasili se o budućoj saradnji. Očekujem i zvaničnu potvrdu i odobrenje Odbora direktora MMF-a tokom decembra, nakon čega bismo i zvanično ušli u novi aranžman“, rekao je Mali.

Dodao je da će to biti dodatna finansijska podrška Srbiji da što lakše prodje kroz krizu, ali, pre svega i dodatna sigurnost da ekonomske posledice sukoba u Ukrajini ne zaustave započete reforme, kako bi se ublažili efekati usporavanja svetske ekonomije na Srbiju.

On je rekao da je delegacija MMF-a, sa Janom Kesom Martejnom na čelu, ocenila da se Srbija, nakon snažnog oporavka od pandemije, suočila sa spoljnim uticajima, ali da je uprkos tome uspela da održi makroekonomsku stabilnost.

„MMF je ocenio da je Srbija do sada pokazivala otpornost na negativna dešavanja u Evropi i svetu. Kada je reč o aranžmanu, tekuće ciljeve kontinuirano ispunjavamo i sada nastavljamo dalje. Cilj je da očuvamo postignutu finansijsku stabilnost, ali i da nastavimo sa sprovodjenjem jasno zacrtanih reformskih zadataka koje smo zajedno sa MMF-om postavili ranije“, rekao je Mali koji je i potpredsednik Vlade Srbije.

Mali je rekao da je MMF ocenio da je Srbija postigla izvandredne rezultate za vreme trajanja kovid krize, ali da se na nju nadovezala nova kriza, izazvana energetskom nestabilnošću, te da je zato važan novi aranžman.

„Zbog kredibilnosti i stabilnosti javnih finansija nastavljamo sa reformama. Samo tako možemo da dostignemo visoke stope rasta i napredak naše ekonomije“, rekao je Mali.

Kako je istakao delegacija MMF-a je posebno pohvalila napore koji su uloženi da se efekti povećanih troškova života što manje odraze na gradjane.

Istakao je da od velike važnosti činjenica da fiskalna konsolidacija podržava monetarnu politiku zemlje, da je srpska ekonomija spremna za rizike, uključujući i adekvatan nivo deviznih rezervi, politiku upravljanja javnim dugom i dobro kapitalizovan bankarski sektor, te da će novi aranžman biti još jedna dodatna „brana“ od spoljnih negativnih uticaja.

Potpredsednik Vlade je, kako je navedeno, zaključio da je Srbija pokazala MMF-u da je trasirala svoj put, da je tome potpuno posvećena, u šta se MMF uverio, te da su sve mere države usmerene ka tome da se do sada postignuto očuva uz nastavak rasta i razvoja.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare