KOREJSKI RAKETNI POLIGON: Severna i Južna Koreja ispalili balističke rakete! Projektili pali 60 km od grada Sokočo

Po prvi put su i Severna i Južna Koreja ispalile rakete preko morske granice. Južna Koreja je ispalila tri projektila vazduh-zemlja tri sata nakon što je njen severni sused ispalio projektil koji je pao na manje od 60 kilometara od južnokorejskog grada Sokčo.

Seul je rekao da je lansiranje Severne Koreje „neprihvatljiv“ upad na teritoriju Južne Koreje. Južnokorejske rakete pale su oko 60 kilometara iza granice.

Južna Koreja je saopštila da je Severna Koreja u sredu ispalila najmanje 10 projektila, što je, kako veruje, odgovor na zajedničke američko-južnokorejske vojne vežbe ove nedelje. Jedna raketa je prešla severnu demarkacionu liniju, koja je de fakto granica na moru.

Projektil, koji je pao u more 57 kilometara istočno od Sokča i 167 kilometara severozapadno od ostrva Uleung, aktivirao je sirene na ostrvu. Stanovnicima je rečeno da se povuku u podzemna skloništa.

I južnokorejske i japanske vlasti odmah su osudile akcije Severne Koreje.

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol nazvao je sletanje projektila oko 60 kilometara istočno od obale „de fakto teritorijalnom invazijom“ i najavio „brz i odlučan odgovor“. Ali zemlje imaju pravo da proglase teritorijalne vode samo na području do 22 kilometra od obale, prenosi Bi-Bi-Si.

Otprilike tri sata kasnije, Južna Koreja je iz aviona ispalila tri projektila vazduh-zemlja.

Reč je o eskalaciji neprijateljstava na Korejskom poluostrvu, tokom kojih je Severna Koreja već lansirala više od 50 projektila.

Severna Koreja se navodno sprema za još jednu nuklearnu probu, prvu od 2017. godine.

Pjongjang je u utorak zapretio da bi Južna Koreja, SAD i Japan trebalo da prekinu zajedničke vojne vežbe ili da preduzmu dalje „snažne mere“.



UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare