KOKAINSKA VEZA! Uhapšeni bokser koji je prošvercovao 22 tone narkotika radio za Zvicera? BALKANSKA MAFIJA GLAVNA U TRGOVINI DROGOM

Crnogorac Goran Gogić (43), za kog su navodno radili i srpski državljani, osumnjičen u Americi za krijumčarenje droge iz Kolumbije u Evropu, navodno je nekada bio i obezbeđenje čuvene braće Kličko.

Bivši crnogorski bokser Goran Gogić (43) koji je uhapšen u nedelju u Majamijuzbog sumnje da je učestvovao u švercu 22 tone kokaina, vrednog preko milijardu evra, najverovatnije je radio za kavački klan i odbeglog vođu Radoja Zvicera. Deo ovog klana koji je, kako se sumnja, direktno od proizvođača u Kolumbiji nabavljao kokain, bili su i srpski državljani.

Ovo hapšenje samo je potvrdilo ranija saznanja da su kriminalci sa prostora Balkana među glavnim karikama u lancu šverca velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Preti mu doživotna

Tužioci SAD terete Gorana Gogića za tri krivična dela za koja je najmanja predviđena kazna 10 godina zatvora za svako, ili doživotna kazna zatvora. U saopštenju, americki tužilac u Bruklinu nazvao je Gogićevo hapšenje i podizanje optužnice „velikom pobedom za sprovođenje zakona“, dok je njegov advokat Lorens Hašiš, kako prenosi Rojters, izjavio da je privođenje na aerodromu veliko iznenađenje za njih. – On tvrdi da je nevin i da je došao u SAD na boksersku konvenciju u Portoriku – rekao je Hašiš.

Bokser Goran Gogić je, podsetimo, uhapšen kada je u Majamiju pokušao da se ukrca na let za Cirih. Prethodno, njega je optužilo tužilaštvo u Njujorku da je učestvovao u švercu droge od maja 2018. do jula 2019. Droga je bila zaplenjena na tri komercijalna teretna broda tokom 2019, uključujući i na brodu „MCS Gajen“ u Filadelfiji, što je bila rekordna zaplena u Americi od 19,8 tona kokaina.

Optužnica

– U optužnici se navodi da su članovi kriminalne grupe transportovali kokain u Evropu iz Kolumbije, preko američkih luka, koristeći dizalice i mreže zahvalujući kojima su drogu koja je dopremana gliserima duž ruta brodova, ubacivali na teretne brodove – preneli su američki mediji.

U dokumentima se navodi da je Gogićeva uloga bila da nadgleda tovare i koordinira sa članovima posade, kolumbijskim krijumčarima i evropskim pristaništima, kako bi kokain stigao na konačno odredište. Portal Justice.gov objavio je da je kao glavni logističar imao komplikovanu ulogu, koja je zahtevala poznavanje posade svakog broda, podataka o ruti i lokaciji, kao i da li ima mesta za skladištenje droge u kontejnerima na kojima je već bila druga roba na brodu.

Karijera Bio perspektivan boracUhapšeni crnogorski bokser, navodno se aktivno ovim sportom bavio od 2001. do 2012. godine. Kako navode crnogorski mediji, pobedio je u 21 meču i izgubio četiri, a dva je završio remijem. Izvori otkrivaju da je karijeru završio 2012. i da ga posle toga nije bilo u javnosti. Veruje se da je tada uplovio u posao sa drogom.

Inače, kako je Kurir ranije pisao, u akciji DEA posle rekordne zaplene belog praha u Filadelfiji, tada je uhapšeno osam članova posade „MSC Gajena“, koju su uglavnom činili Crnogorci. Među njima je bio i srpski državljanin, Stefan Bojević (30), koji je osuđen na pet godina zatvora i kaznu služi u SAD.

Tokom velike akcije hapšenja posade broda, RTCG je otkrila da je DEA tokom istrage došla i do imena Radoja Zvicera.Kako su tada naveli, u sudskim dokumentima iz Filadelfije, takođe je pomenuto njegovo ime i to u postupku u kom je jedan od crnogorskih članova posade priznao krivicu na osnovu čega je i osuđen. U spisima su, kako je naveo crnogorski portal, navedeni i podaci o pokušaju ubistva Zvicera u Kijevu.

Ključni dokazi američkog tužilaštva protiv boksera: – više svedoka-aradnika koji su upoznati sa ulogom Gogića i njegovom koordinacijom s članovima posade – elektronske komunikacije, uključujući snimke sastanaka na kojima se razgovaralo o teretu droge, zapleni i gubicima koji proizilaze iz zaplene – same zaplene droge, uključujući fotografije pronađenih narkotika – fotografije optuženog na sastancima sa saučesnicima na kojima se razgovaralo o trgovini narkoticima

Ukrajina

Zaplena na brodu „MSC Gajen“ dogodila se, podsetimo, u junu 2019, a u maju naredne godine vođa kavačkog klana koji je trenutno u bekstvu i za njim je Crna Gora raspisala poternicu, ranjen je u Kijevu. Inače, interesantno je da je i uhapšeni Gogić koji je uhapšen, navodno, neko vreme radio kao obezbeđenje čuvenih boksera, braće Kličko koji su Ukrajinci.

– Gogić je boksersku karijeru počeo upravo zahvaljujući čuvenoj braći, jer je radio kao njihovo obezbeđnje. Slavni ukrajinski bokserski šampioni, braća Vitalij i Vladimir Kličko, prepoznali su njegov potencijal, počeli da sparinguju sa njim, a onda je on počeo ozbiljno da se bavi boksom – kaže sagovornik Kurira i dodaje da je ovaj Pljevljak neko vreme obezbeđivao i klubove i diskoteke.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare