ŠTA TAČNO ZNAČI KAD JE VOJSKA SRBIJE U PRIPRAVNOSTI: Evo šta kažu vojni propisi o povećanom nivou borbene gotovosti 

BEOGRAD – Maksimalna spremnost snaga za brzo reagovanje 72. Specijalne brigade za specijalna dejstva i 63. padobranske brigade okosnica je proglašenog povišenog nivoa borbene gotovosti Vojske Srbije.

Prema vojnim propisima, podizanje stepena pripravnosti podrazumeva spremnost oružanih snaga da u slučaju potrebe, u najkraćem vremenu, odgovori na svaki razvoj situacije, prenose Novosti.

To u praksi znači da snage Vojske Srbije, predviđene za reagovanje u kriznim situacijama, budu u trenutnoj spremnosti za izvršenje postavljenih zadataka, dok ostale snage u nivou koji omogućava izvršavanje zadataka „u skladu s propisanim rokovima za angažovanje“.
U praksi, ova vrsta „dizanja na noge“ oružanih snaga je stepenovana, a zavisno od nivoa podrazumeva niz mera i zadataka. To, između ostalog, znači okupljanje borbenih timova, uspostavljanje dežurstava, pozivanje ljudstva sa godišnjih odmora i slobodnih dana, jači režim straže…

Zavisno od proglašenog stepena, viši nivo borbene gotovosti može da podrazumeva i izlazak određenih jedinica na unapred određene položaje van garnizona i kasarni.
Viši nivo borbene gotovosti u aktuelnom slučaju, kako nezvanično objašnjavaju u Vojsci Srbije, najviše će biti primetan u jedinicama Kopnene vojske uz administrativnu liniju sa Kosovom. Reč je o delovima Druge, Treće i Četvrte brigade kopnene vojske, kao i posadama na stalnim dežurstvima u bazama Kopnene zone bezbednosti.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare