PRED KONAČNU OBJAVU SPISKA Pešić otkrio ko će iz Partizana zaigrati za Srbiju, ostali evroligaški igrači neće moći da igraju

Svetislav Pešić je u opširnom intervjuu govorio o predstojećim novembarskim prozorima.

Svetislav Pešić, selektor košarkaške reprezentacije Srbije, otkrio je ko će biti na spisku za novembarske prozore odnosno kvalifikacione mečeve za Svetsko prvenstvo. Poznato je već da će se iz Crvene zvezde na spisku naći Nemanja Nedović, Luka Mitrović, Ognjen Dobrić i Nikola Topić, dok će iz Partizana boje reprezentacije Srbije braniti:

– Uroš Trifunović, Balša Koprivica i Danilo Anđušić. U ponedeljak će imati pregled i Aleksa Avramović, videćemo da li na njega uopšte možemo da računamo i da li da ga stavljamo na spisak ili ne – rekao je Pešić u razgovoru za Mozzartsport.

Pešić je objasnio da su razgovori za predstavnicima „večitih“ rivala bili konstruktivni. 

– Sastanci su bili odlični, na njima su bili prisutni predsednici, generalni menadžeri i treneri. Postojalo je obostrano razumevanje i tako uvek treba da bude. Reprezentacija nije samo tim KSS, već svih klubova. Podržavam takve odluke. Mi smo i u prošlosti imali nekoliko sastanaka sa klubovima i njihovim predstavnicima, koji su bili korektni. Nemamo tu problema, ali kada dođe situacija da se nešto konkretno uradi, onda klubovi stave svoje prioritete zbog sistema takmičenja kakav imamo u Evropi. Ili nastane problem jer se neki igrači povrede. Nadamo se da neće biti povreda i sada. Evo, imamo Luku Mitrovića koji je na spisku i ima određeni problem, ali se nadam da nije teže prirode – istakao je Pešić.

Pripreme reprezentacije počinju 7. novembra. 

– U sastavu će biti i Nemanja Nedović. Jako me raduje što se vratio i puno nam je nedostajao na Evropskom prvenstvu. Nadam se sada da će biti spreman za utakmicu sa Velikom Britanijom. On je iskusan, još će da raste i jako su nam potrebni njegov kvalitet i znanje. Može da igra na više pozicija, zato se nadam da će Nedović, kao i Mitrović, biti spremni za reprezentaciju. Svaka povreda nas vraća nazad, jer nemamo mnogo mogućnosti, a kratko je vreme.

Iako Crvena zvezda i Partizan igraju Evroligu, ipak će svojim igračima dati dozvolu da se odazovu pozivu Pešića. Ali šta će biti sa ostalim evroligaškim košarkašima?

– Na igrače koji su igrali Evropsko prvenstvo, a igraju Evroligu, već znamo da ne možemo da računamo za utakmicu sa Velikom Britanijom. Evroliga nije uspela da pomeri utakmice. Olimpija i Virtus to jesu učinili, možda će i neki drugi, ali to su za nas sve beznačajna pomeranja. Mi sa Velikom Britanijom igramo u petak, a putujemo za Njukasl dan ranije. Na igrače kao što su Kalinić, Gudurić, Micić, Lučić, Jaramaz i ostali ne možemo da računamo zbog obaveza prema klubovima. 

Pitanje je šta će biti sa Nikolom Milutinovim i Dejanom Davidovcem koji igraju za CSKA kojem je zabranjeno učestvovanje u Evroligi. 

– Predstoje nam razgovori sa CSKA u ponedeljak. Tada ćemo definitivno znati da li može nešto da se desi ili ne. Pregovori traju, situacija je u ovom trenutku teška i 99 odsto na njih nećemo moći da računamo, uprkos ogromnoj želji CSKA da nam izađe u susret. Uradili su sve da se utakmica sa Uniksom odloži ili pomeri, što dosad ipak nije bilo moguće. CSKA je želeo da pomogne, našli smo čak i nekoliko varijanti kako da se omogući odlaganje derbija. Videćemo da li će nešto da se promeni posle sastanka u ponedeljak., prenosi Sportal.

Duel protiv Velike Britanije je sam po sebi “biti ili ne biti za nas“… 

– Jeste, a vidim da se u javnosti pojavila izjava selektora Velike Britanije, kao odgovor na moj navodni komentar kako su oni favoriti. To nisam rekao tako. Čeka nas jako teška utakmica protiv Velike Britanije u koju ulazimo nekompletni, dok će oni igrati sa svim raspoloživim snagama. Ne treba zaboraviti da su već pobedili Grčku kod kuće, da su do dva minuta pre kraja imali u rukama i trijumf nad Letonijom. Oni su kompaktna ekipa, nije kvalitet Španije, ali oni dugo igraju zajedno“, priča Pešić i dodaje: 

– Ne proglašavamo ih favoritima, ali znamo da će to za nas biti teška utakmica i zato moramo da budemo iznad realnih mogućnosti da bismo pobedili. Tu nema nikakvog dizanja temperature, već realnost. Dvorana u Njukaslu je mala, uvek puna. Ljudi i dalje ne shvataju koliko se smanjuje jaz između izrazitih favorita i onih koji to nisu. Pogledajte kako je Letonija dobila kompletnu Tursku sa 26 razlike. Belgija je na Evrobasketu dobila kasnijeg šampiona Evrope, Španiju… To su sve ekipe koje nemaju izrazite igrače u Evroligi, ali igraju dugo zajedno, što je jako važno. Mi smo sve utakmice u kvalifikacijama odigrali jako kvalitetno, nedostajao nam je element uigranosti, što nas je koštalo na nekim utakmicama. Znamo da su momci u tom momentu dali sve od sebe – završava Pešić razgovor za Mozzartsport. 

Selektor će spisak objaviti poslednjeg oktobarskog dana. 

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare