DA LI SE GREJNA SEZONA PONOVO ODLAŽE? Visoke temperature najavljene i za početak novembra, iz Toplana Srbije objasnili ima li razloga za novi rok 

Grejna sezona koja inače počinje 15. oktobra, ove godine odložena je za petnaest dana usled miholjskog leta i treba da krene sa radom 1. novembra. Međutim, sudeći prema vremenskoj prognozi za naredni mesec, toplo vreme očekuje nas i u prvoj nedelji novembra, pa se postavlja pitanje da li će to dovesti do novih odlaganje kada je grejna sezona u Srbiji u pitanju?

Da pravih jesenjih temperatura i hladnog vremena nema ni početkom novembra, objavio je meteorolog Marko Čubrilo u svojoj najnovijoj vremenskoj prognozi, a u kojoj je istakao kako nas sve do kraja oktobra, ali i u prvim novembarskim danima očekuje stabilno, suvo i relativno toplo vreme za ovo doba godine, te da ćemo sve do odmog tog meseca imati temperature oko, ali i preko 20 stepeni Celzijusa.

– Narednih dana nad nama će jačati polje anticiklona donoseći suvo, stabilno i relativno toplo vreme. Samo ponegde može biti jutarnje magle ili niskih oblaka koji mogu smanjiti količinu sunca preko dana, ali će temperature svakako biti znatno iznad proseka. Minimumi uglavnom od 4 do 12 stepeni, a tokom dana od 15 do 23, lokalno i oko 26 stepeni Celzijusa. Vetar će biti slab – napisao je meteorolog Čubrilo u svojoj vremenskoj prognozi i istakao kako nas već oko 5. novembra očekuju padavine, ali ne i jako zahlađenje.

Čučković: „Ostaje onako kako je rekao gradonačelnik na sednici „

Da ni na novi rok, kada je početak grejne sezone u pitanju, ne može da se računa sa sigurnošću, moglo se zaključiti i na osnovu nedavne izjave gradskog menadžera Miroslava Čučkovića koji je na sednici Skupštine Beograda izjavio kako smatra da bi početak grejne sezone trebalo odložiti i tokom novembra, jer, kako ističe, vremenski uslovi to dozvoljavaju, i tom prilikom pozvao odbornike da glasaju za Informaciju o odlaganju grejne sezone i racionalizaciju potrošnje električne energije za novogodišnju rasvetu.

– Meni je jako žao što mi danas ne možemo da konstatujemo da i tokom oktobra i novembra zbog vremenskih uslova odložimo početak grejanja, zato što je zbog energenata, verujte, za nas svaki dan velika pobeda. Mi smo napunili naš rezervoar, ali imamo opasnost da nam benzinska pumpa i sve benzinske pumpe koje postoje budu fizičke uništene zbog rata – rekao tada Čučković na sednici Skupštine Beograda i dodao da je svaki dan u kom se ne troši gas velika pobeda.

Međutim, nekoliko dana nakon sednice, Čučković za „Blic“ objašnjava kako ipak mesta za strah kod Beograđana ne treba da bude, jer grejna sezona počinje onda kada je i planirano.

– Sve ostaje onako kako je gradonačelnik Beograda rekao na sednici. Nema odlaganja grejne sezone. Iako je za 1. novembar najavljeno oko 25 stepeni, već od 5. počinju zahlađenja, tako da se novo odlaganje neće dogoditi. Grejna sezona počinje kada je i najavljeno, a od petka i u punom kapacitetu – rekao je Miroslav Čučković za „Blic“.

Toplane Srbije: „Neće biti odlaganja“

Šta građane Srbije očekuje početkom novembra kada je o grejanju reč, za „Blic“ su objasnili i iz poslovnog udruženja „Toplane Srbije“, te naveli da li će biti eventualnih novih odlaganja.

– Neće biti nikakvog odlaganja, koliko je nama poznato. Ne bih komentarisao detaljno dok to sve ne počne sa radom, niti tumačio izjavu gospodina Čučkovića. Ono što je sigurno jeste da je sve spremno kada je grejna sezona u pitanju, i to na nivou cele Srbije. Nadamo se da neće biti nikakvih promena i da je rok i dalje 1. novembar – kazao je za „Blic“ direktor ovog udruženja Dejan Stojanović.

Vučić: „Grejanje od 1. novembra, bez obzira na temperaturu“

O ovoj, trenutno gorućoj temi u Srbiji i pitanju koje zanima sve one koji koriste centralno grejanje, nedavno se oglasio i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić, te istakao kako se nada da će uskoro početi grejanje, bez obzira na temperaturu, dok pojedine toplane u Srbiji već najavljuju tačan dan kada bi sa grejanjem trebalo da počne.

Naime, prema pisanju „Južnih vesti“, Nišlije bi uskoro trebalo da se pozdrave sa ćebadima i jorganima, jer ih, a prema najavama direktora Gradske toplane Predraga Milačića, u petak 28. oktrobra očekuju topli radijatori i konačni početak grejne sezone u tom gradu.

Tako će umesto toplih proba tokom jutra, koje su u Nišu bile pre par dana, građani koji su korisnici centralnog grejanja od 28. oktobra trebalo da imaju tople radijatore tokom celog dana i večeri.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare