STAMPEDO NA KONCERTU U KONGU: Popularni pevač okupio 80.000 ljudi, policija nije mogla da kontroliše masu POGINULO 11 LJUDI

U gužvi na koncertu kongoanskog pevača Falija Ipupe na prepunom stadionu u Kinšasi poginulo je 11 ljudi, među kojima dva policajca, objavio je danas ministar unutrašnjih poslova Konga Daniel Aselo Okita posle jučerašnjeg koncera na kojem je u publici bilo više od 80.000 ljudi, koliko je kapacitet stadiona.

Policija je registrovala „11 smrtnih slučajeva, uključujući 10 kao rezultat gušenja i nagnječenja, a sedam osoba je hospitalizovano“, naveo je u saopštenju ministar Okita.

Policija je ranije ispalila suzavac kako bi rasterala nasilne gomile na ulicama blizu stadiona, gdje su se mnogi okupili uoči koncerta zvezde rodom iz Kinšase, navodi Rojters ističući da je broj prisutnih na stadionu uveliko premašio kapacitete koji su pripadnici državnog i privatnog obezbeđenja mogli da kontrolišu.

„Bio je to stampedo“, koji je izazvao smrt, rekao je policajac na licu mesta zvaničnoj kongoanskoj novinskoj agenciji ACP.

Francuska agencija AFP citira poruku ministra unutrašnjih poslova koji je najavio kazne za organizatore koncerta.

Organizatori su „prešli 100 odsto kapaciteta… moraju biti kažnjeni“, rekao je ministar Okita.

Kongoanska agencija ACP, čiji reporteri su na stadionu pratili koncert,navodi da je policija ogradila tri oblasti kako bi obezbedila teren, VIP tribinu i binu.

„Pod pritiskom mase, policija nije mogla dugo da izdrži“, javila je ACP.

Pevač i tekstopisac Fali Ipupa, „kao i svi pevači iz Konga“, stigao je nekoliko sati nakon što je šou trebalo da počne, navela je kongoanska agencija.

Četrdesetčetvorogodišnji pevač, rođen u Kinšasi, jedan je od vodećih afričkih muzičara čiji se albumi prodaju širom sveta.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare