KALINIĆ PRIZNAO DA MU JE PUCAO U POTILJAK, PA GA OVERIO: Jorga ubijen kao osveta za Arkana ili zbog fudbalera Nikole Lazetića?

Na današnji dan pre 18 godina ubijen je Branko Jeftović Jorga (33). Tog 30. oktobra 2004. godine likvidiran je na uglu ulica Njegoševe i Koče kapetana u Beogradu. Za ovo ubistvo sudilo se Luki Bojović i pripadnicima „zemunskog klana“ Sretku Kaliniću i braći Aleksandru i Milošu Simoviću. Svi su oslobođeni od optužbi.

Jorga je stajao na trotoaru i razgovarao mobilnim telefonom, kada mu je prišao muškarac sa leđa i ispalio iz pištolja jedan metak u glavu. Kada je pao na pločnik, ubica je u njega ispalio još četiri, pet hitaca. Napadač je potom seo u tamnoplavi „golf 4“, sa zatamnjenim staklima i pobegao. Kada je stigla Hitna pomoć Jevtović je još bio živ. Preminuo je u Urgentnom centru, piše Kurir.

Nagađanja oko motiva ubistva

Nagađalo se da je Jeftović ubijen u osveti za likvidaciju Željka Ražnatovića Arkana 15. januara 2000. godine u beogradskom hotelu „Interkontinental“. Dovođen je u direktnu vezu sa ovim ubistvom, zajedno sa Andrijom Draškovićem i ubijenim Zoranom Nedovićem Sokom i Brankom Uskokovićem Skoletom.

Deset dana nakon ubistva Arkana, on je, kako su ranije pisali mediji, dao iskaz pred istražnim sudijom.

– U „Interktontinental“ sam došao oko 16 sati. Mandić je bio moj prijatelj, pa sam se pozdravio s njim. S njim je bio i Arkan, koji je nameravao da kupi moj audi A8. Izlazili smo iz hotela da pogleda auto koji sam prodavao za 60.000 maraka, spustio sam cenu na 55.000 maraka, ali je Ražnatović odustao od kupovine – rekao je Jeftović.

Dodao je da je potom otišao u restoran, da bi potom začuo dva pucnja. Kazao je da je Manda na mestu bio mrtav, da je Arkan ležao s njegove leve strane nepomičan, a Gavrić na tlu pored Arkana.

On je dodao da je gledao da što pre ode iz hotela jer je kod sebe imao pištolj za koji je imao dozvolu za držanje, ali ne i za nošenje.

– Na izlazu sam video kaput koji sam podigao i dao recepcionaru. Ne znam čiji je to kaput bio (kaput sa sebe skinuo ranjeni Dobrosav Garić, kasnije osuđen za trostuko ubistvo, prim. aut.) – ispričao je Jorga.

Otišao je kući, ali se ubrzo vratio na mesto zločina.

– Zvao sam Mirka Tomića Bosanca, a onda prijatelja Zorana Nedovića Šoka, koji je bio u Španiji, i Zorana Uskokovića Skoleta (za kojeg se pominjalo da je organizovao Arkanovo ubistvo, prim. aut.), koji je bio u Nemačkoj. Mirko Bosanac i ja smo došli do „Interkontinentala“ i s auto-puta videli da je hotel okružen policijom. Potom smo seli u kafić kod hotela „Jugoslavija“ – rekao je Jeftović, pisali su ranije mediji.

Jeftović je, plašeći se za svoj život, samo desetak dana posle likvidacije Ražnatovića pobegao u inostranstvo.

Posle Arkanovog ubistva, ubijeni su jedan za drugim Jorginovi drugovi – Zoran Uskoković Skole, Zoran Davidovic Ćanda, Mirko Tomić Bosanac i Željko Bodiš.

O tome je Jorga pričao na suđenju za Arkanovo ubistvo gde je izjavio da mu je „prećeno da će proći kao Skole.“ On je svedočio na ovom suđenju kada se nakon četiri godine vratio u Srbiju, a samo nekoliko meseci pred smrt.

– Bio sam u društvu Arkana i Mande, a od smrti su me spasli kolači. Bio sam u „Braseriji“ i jeo kolače. Kada se začula pucnjava krenuo sam ka njima. Odmah sam zalegao. Nisam video kada je pogođen Željko, ali jesam kada je ubica pucao u Mandu i Garića. To je jedan crn čovek, kratke kose… Lično ne poznajem optužene, ali sam ih viđao u Šokovoj piceriji „K&T“, na Bežanijskoj kosi – rekao je tada Jorga sudskom veću.

Tada je izjavio da mu nijedan od optuženih – Gavrić, Đuričić i Nikolić ne liči na osobu koja je 15. januara 2000. istrčala iz „Interkontinentala“.

Spekulisalo se i da je likvidiran zbog prodaje fudbalera Nikole Lazetića.

Jorgino ubistvo pred sudom je priznao pripadnik „zemunskog klana“ Sretko Kalinić. On je rekao da je to učinio po naredbi Luke Bojovića.

Kalinić je na sudu ispričao da je, nakon što ga je Bojović dovezao do mesta zločina, prišao Jeftoviću, pucao mu u glavu i „overio“ ga sa nekoliko pucnjeva. Potom se vratio u kola i Bojović ga je odvezao do „šteka“ – stana u kom se privremeno krio.

Luka Bojović i ostali okrivljeni su oslobođeni optužbi za njegovo ubistvo.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare