VELIKI SKANDAL PRED SVETSKO PRVENSTVO: Ukraden pehar namenjen pobedniku Mundijala!

Svetsko prvenstvo u fudbalu 1966. godine se organizovalo u Engleskoj, međutim, jedan od događaja po kom će se pomenuti Mundijal pamtiti je krađa trofeja četiri meseca pred start prvenstva.

Trofej Žila Rimea, koji je bio zvaničan pehar koji je pobednik dobijao sve do 1970. godine je ukraden 20. marta 1966. godine, a događaj je izazvao pravi šok u javnosti, piše Republika.

U nedelju 20. marta, kada su stražari započeli podnevni obilazak, oko 12:10 primetili su da je neko nasilno otvorio vitrinu i zadnja vrata zgrade i ukrao trofej. Lopovi su skinuli katanac sa zadnje strane vitrine, uzeli trofej i otišli ​​putem kojim su došli. Niko od stražara nije video niti čuo ništa sumnjivo, iako je jedan od njih prijavio da je video stranca pored javnog telefona kada je posetio toalet na prvom spratu.

Ako je krađa bila šokantna, pažnju javnosti je podjednako privukao način na koji je trofej pronađen i vraćen, sedam dana posle krađe.

Dana 27. marta, Dejvid Korbet i njegov pas Pikels šetali su se jugoistočnim Londonom, kada je Pikels počeo da njuška ispod ograde Korbetove kuće. Tu je ležao paket, umotan u stare novine, vezan kanapom. Kada je otvorio paket, prepoznao je trofej kada je primetio imena pobednika na dnu.

On je paket predao policiji, koja je odnela Korbeta i trofej u policijsku stanicu gde je Harold Mejs iz FAidentifikovao trofej. Policija je nakratko posumnjala da je Korbet umešan u krađu, ali je imao alibi. Policija je sledećeg jutra objavila da će uzeti trofej, ali je pehar zadržala kao dokaz do 18. aprila. Vratili su ga u FA pre otvaranja turnira.

Ovaj trofej je bio u upotrebi i na sledećem Mundijalu, kada je zamenjen. Ovo nije bila jedina krađa Žil Rimeovog trofeja, pošto je ponov ukraden 1983. godine, ali ovoga puta trajno, pošto policija nikada nije uhvatila počinioce.



UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare