UDARNA VEST! Ministarka zdravlja: VRATIĆEMO POVERENJE U LEKARE, MORAMO DA IH VRATIMO I IZ INOSTRANSTVA

Nova ministarka zdravlja naglašava da bi volela kada bi mogla da napravi nešto radikalno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

Ovo ministarstvo zamišljam kao ministarstvo kontinuiteta, ono što ranije nikada nismo imali, poručila je za Srpski telegraf i portal Republika nova ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić. To je bio njen prvi razgovor za medije otkako je postala deo Vlade Srbije, a radili smo ga na Zlatiboru, gde je u toku međunarodni samit mladih „Otvoreni svet“, koji organizuje fondacija doktorke Danice Grujičić.

Kako nam je rekla ministarka, u zdravstvu ima više gorućih pitanja a kojima će da se uhvati ukoštac. Ipak, kaže, bolnice i kompletno zdravstvo danas izgledaju neuporedivo bolje nego pre deset godina i da to niko ne može da porekne:

GORUĆA PITANJA

– Imamo više gorućih pitanja, ali je najveće goruće pitanje, prema mom mišljenju, gubitak poverenja u lekare i u medicinu zasnovanu na dokazima. Mi se moramo držati medicine koja je zasnovana na dokazima, a ne čitati kojekakva saopštenja na internetu i smatrati da, ako smo nešto pročitali i to nam se dopalo, sad znamo celu medicinu. Moramo vratiti poverenje u lekare i zato smatram da svaki problem na koji naiđu pacijenti treba da rešavaju i s rukovodiocima zdravstvenih ustanova, ali i s izabranim lekarima, kao i s Ministarstvom zdravlja. Treba i da se udružuju s udruženjima pacijenata, što će biti jedan od prioriteta ministarstva jer oni najbolje znaju koji su problemi s kojima se susreću, a na Ministarstvu zdravlja biće da tim ljudima olakša lečenje, prenosi Republika.

Profesorka Grujičić je istakla da bi veoma volela kada bi mogla da napravi nešto radikalno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a o ostalim projektima ističe:

– Nisam sigurna da ću imati vremena za to, ali projekti koji su započeti, kao što je Klinički centar Srbije, Tiršova 2, kao što je otvaranje novog gradilišta kod Kliničkog centra za novu zgradu Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, moraju da se završe, kao i sve što je započeto. Znam da je završena bolnica u Sremskoj Mitrovici, KC u Novom Sadu. Ne znači da za to vreme ne možemo da pomognemo i nekim drugim zdravstvenim centrima. Ja nastavljam onu politiku zapošljavanja, gradnje i opremanja zdravstvenih institucija, kako je započeo gospodin Lončar.

POVRATAK DOKTORA

Pitamo za problem odlaska stručnjaka u inostranstvo.

– Njihov povratak bi mogao biti državni projekat i to bi možda moglo da radi nekakvo buduće ministarstvo za dijasporu i povratak. Nažalost, u ovoj vladi to nije predviđeno, ali ja se nadam da će u nekim narednim vladama biti. Mislim da u Ministarstvu spoljnih poslova postoji jedan ceo odsek koji se time bavi i možda ne bi bilo loše da se o tome porazgovara sa sadašnjim šefom diplomatije. Koliko znam Arno Gujona, i on je radio na tome. Možda je on zaista prava osoba, on koji je, kao stranac, došao ovde i radi mnogo više i bolje nego pojedini Srbi.

Nemamo vremena za gubljenje

Gorući problem srpskog zdravstva je izgradnja Instituta za onkologiju i radiologiju i nadam se da će biti gotov u naredne dve godine, poručila je, između ostalog, Danica Grujičić, govoreći na Zlatiboru.

Kako je navela profesorka, nemamo vremena za gubljenje po tom pitanju zato što gubimo ljude.

Predsednik Vučić podržao fondaciju

Fondacija Zajedno za mlade prof. dr Danica Grujičić osnovana je sa ciljem prikupljanja novca za mlade talente koji sebi ne mogu da obezbede dalje usavršavanje i napredovanje. Fondacija radi u više od 80 gradova Srbije, Republici Srpskoj i regionu.

Samit na Zlatiboru održava se do 31. oktobra, uz podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare