TIM PO ŽELJI GRAĐANA, A NE AMBASADORA: Glavna poruka Ane Brnabić sa jučerašnje Skupštine

PORUKAMA mandatarke Ane Brnabić i poslanika vlasti da je nova vlada skrojena po meri Srbije, a ne po željama ambasadora i tajkuna, da su kandidati za ministre spremni da se suoče sa problemima koje nose teška vremena, ali i stavovima opozicije da je kabinet glomazan, da je proizvod stranačkih potkusurivanja i da je nebitno ko će biti član vlade jer državom upravlja samo jedan čovek, protekao je jučerašnji prvi dan posebne sednice Skupštine Srbije o izboru novih „stanara“ Nemanjine 11.

U 17. vladi po redu, ukoliko dobije većinu glasova parlamentaraca, biće 29 članova – predsednica, 25 ministara plus tri bez resora. Kandidati za članove kabineta sedeli su juče u sali uz Brnabićevu, ali bez prava na reč. Mandatarka je tokom dana u više navrata odgovarala poslanicima zašto se odlučila da ih uvrsti u tim.

Diskusiju je otvorio šef poslaničke grupe „Zeleno-levi blok – Ne davimo Beograd – Moramo“ Radomir Lazović, rekavši da predloženi sastav predstavlja kontinuitet dosadašnje politike koja nije dobra:

– Ovo je vlada jednog čoveka koji je uzurpirao ustavna ovlašćenja. On zavrti rulet i odluči se ko će biti ministar. Ovo je vlada čiji je cilj da ortacima omogući da zarade na štetu građana. Imamo najveće ekonomske razlike u Evropi, ovo je zemlja ogromnog zagađenja, država iz koje mladi sa pravom žele da odu. A vlast predstavlja svoje rezultate kao da pre njih nije bio kamen na kamenu.

Brnabićeva je odmah odgovorila da je to tačno, uprkos njegovom cinizmu, navodeći da je pre 2012. bila propast.

– Zbog toga se ne radujem, jer smo mogli da budemo Luksemburg, a mi se i dalje borimo, doduše, sada sa članicama EU, sa Bugarskom, ali pre deset godina smo bili na začelju Zapadnog Balkana. Građani žele da vide kontinuitet sa vladama od 2013. pa nadalje. I kada pričamo da je vladu pravio Vučić, vama bi vladu pravila Viola fon Kramon – rekla je Brnabićeva, i dodala da „Lazović treba da se zahvali Vučiću koji je smanjio cenzus na tri odsto i tako njemu obezbedio prvo radno mesto“.

Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov poručio je da postoje ljudi koji žive u hipi-komunama i da ne znaju kako funkcioniše politički sistem, te da ne znaju šta znači kada stranka predloži kandidate.

Lider Dveri Boško Obradović istakao je da mu se posebno dopala izjava Ane Brnabić da je ovo srpska vlada, a onda pitao:

– Kakva druga vlada da bude u Srbiji? Hrvatska? Američka, LGBT vlada? Naravno da će biti srpska vlada i da nikada više ne treba da se dozvoli da američki ambasador komanduje u Srbiji, kao što je bilo u slučaju gej parade.

Premijerka je odgovorila da mu je govor populistički:

– Da li znate na koji dan ste napadali zgradu Predsedništva? Na petnaestogodišnjicu pogroma srpskog naroda na KiM. Svuda vidite nešto što je gej. Znate, ima to kada neka žena želi da zatrudni i ona svuda vidi trudnice. Znate, kada neki muškarac obožava zgodne žene, on svuda vidi zgodne žene. Onaj ko vidi svuda gej propagandu, ne znam šta je problem. Bezveze je da se toliko hvatate za to. Uvek to ima neko značenje, da ga ja sada ne tumačim.

Tokom diskusije Stefana Krkobabića (PUPS) koji je tražio sigurnost za penzionere i najavio da će podržati vladu, našao se i jedan „konstruktivan“ predlog – da se ide u pravcu dekriminalizacije lakih droga po ugledu na Portugaliju.

– Portugalski princip kaže da dekriminalizacija podrazumeva da ukoliko posedujete količinu nekog narkotika koja 10 dana može služiti za ličnu upotrebu nećete završiti u zatvoru. Dileri koji poseduju veliku količinu narkotika i dalje su krivično odgovorni i preti im zatvorska kazna – naveo je Krkobabić.

Na to je reagovao lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma rekavši da ako to bude deo paketa vlade, JS za to neće glasati.

– Da mi danas biramo ministre, vladu, a da pričamo o drogi, kako je dobro imati 25 grama.

Da li je ta droga resor poljoprivrede? – istakao je Marković, i zamerio što budući ministar policije Bratislav Gašić ćuti na ovo.

Krkobabić se ponovo javio, rekavši da je „samo otvorio temu i da nije govorio o legalizaciji marihuane“, a Brnabićeva je dodala da „pored Gašića i Dane nema prostora za legalizaciju droga“.

Poslanik Zavetnika Dragan Nikolić rekao je da neće glasati za ovaj sastav vlade, uz objašnjenje da je preglomazna. Predsednik DS Zoran Lutovac istakao je da neće podržati novu vladu, jer u zemlji „nema ni tragova od vladavine prava“.

Poslanici su zasedali do duboko u noć, a rad nastavljaju danas, kada se očekuje glasanje za novi sastav vlade.

NOVAKOVIĆ IZAZVAO INCIDENT

POSLANIK Narodne stranke Borislav Novaković izazvao je incident u parlamentu, kada je burno reagovao na „prozivke“ poslanika vlasti. Naime, nakon govora šefa kluba SNS Milenka Jovanova, Novaković je prišao klupama u kojima sede poslanici naprednjaka i usledila je razmena oštrih reči. Atmosfera na kratko bila usijana, a Vladimir Gajić iz NS je uspeo da smiri svog stranačkog kolegu.

UZ PREDSEDNICU VLADE ZAMENIK I TRI POTPREDSEDNIKA

PREMA predlogu mandatarke, zamenik premijera i ministar spoljnih poslova trebalo bi da bude Ivica Dačić, dok su potpredsedinici Siniša Mali, Miloš Vučević i Maja Gojković predloženi za čelna mesta u resorima finansija, odbrane i kulture. Za ministra unutrašnje i spoljne trgovine predložen je Tomislav Momirović, privrede Rade Basta, poljoprivrede Jelena Tanasković, zaštite životne sredine Irena Vujović, građevinarstva Goran Vesić, rudarstva Dubravka Đedović, pravde Maja Popović, državne uprave Aleksandar Martinović, ljudskih prava Tomislav Žigmanov, unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, za evropske integracije Tanja Miščević, prosvete Branko Ružić, nauke Jelena Begović, zdravlja Danica Grujičić, rada Nikola Selaković, za brigu o porodici Darija Kisić, turizam Husein Memić, sporta Zoran Gajić, brigu o selu Milan Krkobabić, informisanja Mihailo Jovanović, za javna ulaganja Marko Blagojević. Ministri bez portfelja su Novica Tončev, Đorđe Milićević i Edin Đerlek.

* * * * * * * * *

PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUČIĆ O IZJAVI ZORANE MIHAJLOVIĆ POSLE NAPUŠTANJA RESORA ENERGETIKE

ZAŠTO JE ČEKALA DESET GODINA DA BI PRIJAVILA KRIMINAL I BAHAĆENJE?!

DA smo hteli da izbacimo nekoga, izbacili bismo ga ranije. Mi to ne radimo, za razliku od nekih drugih. Ne obračunavamo se na način na koji oni misle da je to potrebno. Ako vam je posle deset godina bilo potrebno samo nekoliko sati da sve najgore kažete o svojim kolegama, a pre toga ste Boga molili da budete izabrani za ministra, onda mnogo više govorite o sebi nego o bilo kome od nas.

Tako je predsednik Srbije i lider sns Aleksandar Vučić juče odgovorio na pitanje novinare – da li je dosadašnjna ministarka energetike Zorana Mihajlović ostala bez mesta u novoj Vladi i zbog izjave da je u „Srebrenici bio genocid“. On je kazao da u SNS svako govori ono šta želi i da zbog toga niko nije izbačen, niti će.

– Rekli smo da želimo podmlađenje. Kada dođu neki novi ljudi, onda kažu – samo nemoj da budem ja smenjen. Šta hoćete, da svi budu venčani za fotelje po 25 godina.Komentarišući izjavu Mihajlovićeve da je više neće boleti glava, jer neće gledati bahaćenje i bogaćenje na račun stranke, Vučić je rekao:

– Razumeo sam da je nju bolela glava od toga, ja sam o tome javno govorio. Ne znam da li je u sebe gledala, ili u koga već. O tome sam govorio javno. Takvih ima i na lokalu i u centrali, na mnogo mesta. Ako je neko činio kriminal, pa što to niste prijavili policiji?  V. N.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare