STIGLA ZAŠTITA OD IRANSKIH DRONOVA! Amerika isporučila raketni sistem NASAMS Ukrajini, NOVO ORUŽJE PREOKREĆE SITUACIJU NA FRONTU!

Visoki američki zvaničnik izjavio je da će Kijev koristiti NASAMS za efikasno suprotstavljanje ruskim udarima u budućnosti

Sjedinjene Američke Države predale su Ukrajini prva dva protivvazdušna raketna sistema „NASAMS“, izjavio je generalni direktor proizvođača ovih sistema, američke kompanije „Raytheon Technologies“, ​​Greg Hejs, u intervjuu za televiziju „Si-En-Bi-Si“. 

„Upravo smo isporučili dva sistema ‘NASAMS’. Predali smo dva sistema vladi SAD pre par nedelja. Oni su već danas raspoređeni u Ukrajini“, rekao je izvršni direktor kompanije.

On je naglasio da je američka vlada odobrila slanje samo sistema „NASAMS“ u Ukrajinu, ali ne i PVO sistema „Patriot“, ali su pregovori o njima u toku.

Koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi izjavio je početkom oktobra da će prvi sistemi „NASAMS“ stići u Ukrajinu u najskorije vreme. Sredinom oktobra, ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov najavio je da će prve isporuke ovih sitema iz SAD, kao i sistemi „Iris T“ iz Nemačke, stići u Ukrajinu u oktobru. 

Šta je zapravo raketni sistem NASAMS?

NASAMS je kopneni protivvazdušni sistem kratkog do srednjeg dometa koji su razvile američka kompanija Raitheon i norveška Kongsberg Defense and Aerospace. Ovo oružje, koje ima domet od 40 km, može se koristiti protiv bespilotnih letelica, krstarećih projektila i aviona.

Isti sistem se koristi za zaštitu vazdušnog prostora oko Bele kuće i američkoga Kapitola u Vašingtonu.

Zapad je preusmerio svoj fokus na snabdevanje Ukrajine protivvazdušnim kapacitetima nakon masovnih raketnih udara Rusije prošle nedelje koji su bili usmereni na vojnu i kritičnu infrastrukturu, što je izazvalo rasprostranjene nestanke struje. Prema rečima predsednika ruske Državne dume Vjačeslava Volodina, Ukrajina je u to vreme izgubila 50% svojih kapaciteta za proizvodnju energije. 

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare