RUSIJA U SAVETU BEZBEDNOSTI DIGLA UZBUNU: Kijev se sprema da upotrebi prljavu bombu, čovečanstvu PRETI KATASTROFA

Rusija je pred Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija(UN) iznela optužbu da se Ukrajina sprema da upotrebi „prljavu bombu“, eksplozivnu napravu koja sadrži radioaktivni materijal.Kako je javila agencija Hina, Rusija je svoju zabrinutost iznela kasno sinoć, na sastanku iza zatvorenih vrata.

„Prilično smo zadovoljni jer smo podigli svest. Ne smeta mi ako ljudi kažu da Rusija diže lažnu uzbunu ako se to ne dogodi jer je ovo užasna, užasna katastrofa koja potencijalno preti celoj Zemlji“, rekao je zamenik ambasadora Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

Zamenik britanskog ambasadora u UN Džejms Kariuki je, međutim, rekao novinarima da za tvrdnju Rusije nisu izneti dokazi.

„Nismo videli niti čuli nikakve nove dokaze. Ovo je čista ruska dezinformacija koju smo videli mnogo puta ranije i trebalo bi da prestane“, dodao je Kariuki.

Međunarodna agencija UN za atomsku energiju (IAEA) sprema se da pošalje istražitelje narednih dana na dve lokacije u Ukrajini na zahtev Kijeva, reagujući kako se čini na ruske tvrdnje o „prljavoj bombi“.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u nedelju je telefonom razgovorao sa ministrima odbrane Turske, Francuske, Velike Britanije i SAD.

Šojgu im je preneo zabrinutost „zbog moguće provokacije Ukrajine“ i „moguće ukrajinske upotrebe ‘prljave’ bombe na svom tlu kako bi Rusija bila okrivljena za taj napad“.

Ukrajina i zapadne zemlje to vide kao pretnju Rusije za koju se sumnja da bi pod tim izgovorom mogla sama da iskoristi „prljavu bombu“. Tako bi opravdala dalju vojnu napetost upotrebom taktike odmazde nuklearnim oružjem, ocenili su ministri.

Radiološka bomba ili „prljava bomba“ sastoji se od konvencionalnog eksploziva okruženog radioaktivnim materijalima koji se šire u trenutku eksplozije.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare