Oružje D kategorije „pojačalo“ tašne Srpkinja: „Kupuju ga i devojke i bake, strahuju za sebe, a i od kazne“

Prodaja biber sprejeva i elektrošokera udvostručila se u proteklom periodu. Kako saznaje Telegraf.rs iz kompanije koja se bavi internet prodajom ovog oružja, koje po zakonu spada u tzv. D kategoriju, zajedno sa hladnim i vazdušnim, u rasponu od desetak dana, kada je javnost bila uznemirena, rasprodata je većina modela.

– Do tada smo imali na ponudi u sajtu uvek oko 80 različitih modela biber spreja, a trenutno ih imamo 20-ak samo – kazali su u razgovoru za Telegrafov portal navodeći do čega je neočekivano povećana kupovina dovela.

Ističu da je prodaja i potražnja za ovim proizvodima konstantna, te da se dešavalo da povremeno skoči, ali da je taj „skok“ bio neuporediv sa onim što je zabeleženo krajem prethodnog meseca.

– Nekad kad se objavi vest o migrantima, desi se da prodaja skoči. Ali sad je bilo baš upadljivo. Svima u firmi je bilo očigledno. Kolegama koje primaju poziv bilo je jasno šta se traži kad devojka zove. To je sigurno trajalo desetak dana. Sad je malo opalo – kažu iz spomenute kompanije uz napomenu da je u „udarnom periodu“ maltene svaka druga porudžbina bila takva.

Dodaju da su klijentkinje bile različitih godina, te da su im se javljale i srednjoškolke i starice. Dodaju da je bilo i klijenata, ali da su većinom kupovali za majke, bake, sestre i partnerke.

Nemiri s jeseni

Sve se dešavalo u periodu kada je višestruki silovatelj Igor Milošević pušten na slobodu. Govorimo o periodu od 20. septembra, kada se to desilo, do ponovnog hapšenja 30. septembra, posle čega mu je određen pritvor u trajanju od 30 dana, koji uskoro ističe.

Komentarišući navedene podatke o osećaju povećane potrebe za samoodbranom, iz Autonomnog ženskog centra rekli su u razgovoru za Telegraf.rs da je situacija doprinela opštem osećaju straha i nepoverenja u državne institucije, čija je uloga da štite građane.

– To nam nešto govori, da se žene ne osećaju bezbedno – rekla je za Telegraf Sanja Pavlović iz AŽC, navodeći da se iz te nevladine organizacije zalažu za postojanje registra muškaraca osuđenih za razna dela protiv polnih sloboda, ali da ocenjuju da registar ne treba da bude javan, kako se odgovornost za sopstvenu bezbednost ne bi prebacivala sa institucija na pojedinca.

Inače, oružje iz kategorije D moguće je nabavljati i držati bez isprave i prijave nadležnom organu, stoji u Zakonu o oružju i municiji. Biber sprej je dostupan starijima od 16, a elektrošoker osobama starijim od 18.

Pitanje odgovornosti ono je koje muči kupce.

Koliki je rizik od kazne?

– Neki kupci pitaju da li ja to smeju da nose. Traže da to čuju od nas, a to je na onima koji sprovode zakon – kažu prodavci uz opasku da „zločin može i viljuškom da se napravi“.

Navode i svoj odgovor – upotreba biber spreja i elektrošokera u svrhu samoodbrane je legitimna.

– Ostavljeno je prostora za tumačenje, može da dođe do zloupotrebe – i od strane nekog ko to koristi i nosi i od strane onog ko sprovodi zakon. A i teško je znati da li to neki klinac nosi u školu da maltretira vršnjake ili ga neko stvarno koristi u svrhu samoodbrane – navode.

U vezi sa mogućim posledicama kažu da su različite, a neke i potencijalno opasne.

– Od biber spreja nema opasnosti, to je hemija, bude neprijatno. Suzavac je mnogo jača stvar, pa eto… Problem je sa elektrošokerima. Ukoliko neko ima problem sa srcem, ugrađen stent, to može da izazove ozbiljniji zdravstveni problem – opominju.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare