NEMA TOLERANCIJE: Simoni Halep preti DRAKONSKA KAZNA zbog dopinga! Preti joj KRAJ KARIJERE

Rumunska teniserka Simona Haleppala je na doping testu, objavljeno je pre tri dana.

Trenutno devetoj teniserki sveta preti suspenzija od jedne do čak četiri godine, bez obzira na olakšavajuće okolnosti.

Međunarodna agencija odgovorna za čistoću sporta (ITIA) objavila je u petak da je u A i B uzorcima uzetim na US Openu otkriveno prisustvo zabranjenog Roksadustata. Simona Halep rekla je da nije svesno uzimala zabranjenu supstancu Roksadustat te da će se svim silama braniti.

Nacionalna antidoping agencija (ANAD) objavila je u ponedeljak saopštenje u kojem detaljno objašnjava slučaj Simone Halep. Pružene su informacije o supstanci Roksadustat i kriterijumima koji će se uzeti u obzir za određivanje trajanja suspenzije za Halepovu.

Prema ANAD-u, Roksadustat je „nespecifična materija“, a Simona Halep ne može dobiti suspenziju kraću od 12 meseci, bez obzira na olakšavajuće okolnosti, prenosi Kurir.

Ukoliko se dokaže namerno kršenje popisa zabranjenih supstanci koje je nametnula Svetska antidoping agencija (WADA), razdoblje suspenzije je čak četiri godine.

Jedan detalj koji ne ide u prilog Simoni Halep je sledeći: slučaj koji uključuje nespecifičnu materiju (kao što je Roksadustat) smatra se namernim, osim ako sportista ili druga osoba može dokazati da nije bilo namerno.

„Materija FG-4592 (Roksadustat) pripada Listi zabranjenih materija u odeljku S2 – Peptidni hormoni, faktori rasta, srodne materije i mimetici, aktivatori faktora koji izazivaju hipoksiju. Stabilizatori faktora koji izazivaju hipoksiju na popisu su zabranjenih od 2011. godine.

U 2015. i 2016. uveden je naziv FG-4592 u ovu sekciju stabilizatora faktora koji izazivaju hipoksiju. Od 2017. međunarodni naziv FG-4592 Roksadustat dodan je na Popis zabranjenih materija. Materija Roksadustat smatra se nespecifičnom materijom.

Jednostavno rečeno, upravljanje rezultatima uključuje sve aspekte, počevši od pregleda slučaja, do obaveštenja sportiste (ili uključene osobe), do optužbe sportiste i rešavanja slučaja, što može uključivati saslušanje i žalbeni postupak“, stoji u saopštenju ANAD-a.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare