CIK DODIKU UPORNO „ODLAŽE“ POBEDU: Ni posle tri nedelje od opštih izbora u bih nisu prebrojani glasovi za predsednika Republike Srpske 

CENTRALNA izborna komisija BiH utvrdila je rezultate opštih izbora održanih 2. oktobra za sve nivoe, osim za predsednika i potpredsednika Republike Srpske! Utvrđeni su rezultati za Predsedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i skupštine kantona u FBiH.

Objavljujući rezultate, CIK BiH je nastavio političku sapunicu, zvanu „novo brojanje glasova“, za funkciju predsednika RS, koja traje od 10. oktobra, kada je započet ovaj proces u Sarajevu. Prema informacijama iz CIK, ostalo je da se prebroje glasovi sa još oko 1.000 biračkih mesta, odnosno za gotovo dve sedmice CIK je uspeo da proveri tek polovinu glasova za predsednika RS. Zakonski rok do kojeg bi CIK trebalo da potvrdi rezultate izbora u BiH je 2. novembar.

Rezultati koje je CIK objavio kasno uveče u subotu, još jednom su pokazali da je SNSD, čiji je predsednik Milorad Dodik, odneo ubedljivu pobedu na izborima u Srpskoj za sve nivoe vlasti i da sa koalicionim partnerima ima ubedljivu većinu u Narodnoj skupštini RS. Što se tiče funkcije predsednika RS, prema podacima CIK BiH, Dodik je imao 28.000 glasova prednosti u odnosu na Jelenu Trivić, kandidata opozicije, pre nego što je počelo novo brojanje listića.

Drugi pišu

IZ SNSD stižu oštre reakcija ne neobjavljivanje rezultata za predsednika Srpske. Tako portparol ove stranke Radovan Kovačević ističe da je odmah po okončanju izbora CIK ušao u jednu spiralu nezakonitosti i zato je teško komentarisati bilo koju odluku koju oni donesu:

– Bilo je potpuno logično i očekivano da proglase sve preliminarne rezultate opštih izbora, uključujući i izbore za predsednika Republike Srpske. I ovo njihovo nezakonito ponovljeno kontrolno, ili kako ga već zovu, prebrojavanje glasova za predsednika RS jasno ukazuje da ne postoje relevantna odstupanja, da su ona u domenu statističke greške i trenutno iznose od 0,7 odsto u odnosu na prvobitne rezultate koje su objavljivali od 2. do 10. oktobra.

Kovačević je naveo da je potpuno jasno da novo prebrojavanje ne može da utiče na prethodne rezultate po kojima je Milorad Dodik ubedljivo pobedio svoje protivkandidate i postao predsednik Republike Srpske. On je naglasio da je sramota da 20 dana od održavanja izbora, u kojima je pobednik potpuno jasno određen od građana Republike Srpske, još nema kompletnih preliminarnih rezultata.

– I to je jedan od razloga zbog kojih ćemo sutra u Banjaluci na velikom narodnom mitingu jasno da poručimo svima da ne pristajemo da bilo ko prekraja i menja izbornu volju građana, ali i da će RS morati da donese ozbiljne političke odluke kako bi zaštitila svoja Ustavom zagarantovana prava. Jedno od njih je i da izbore za sve nivoe iz svoje nadležnosti organizuje samostalno – rekao je Kovačević.

CVIJANOVIĆEVA UBEDLJIVO

PREMA podacima CIK Željka Cvijanović je ubedljivo porazila Mirka Šarovića za funkciju srpskog člana Predsedništva BiH. SNSD je osvojio 29 mandata u NS RS, više nego sve opozicione stanke zajedno, i šest u Parlamentu BiH. Druga po snazi stranka u RS je SDS, koja će imati 13 mandata. Stranka demokratske akcije je osvojila najviše mandata u Federaciji BiH. CIK je potvrdio i pobede Denisa Bećirovića za bošnjačkog člana Predsedništva BiH i Željka Komšića za hrvatskog.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare